Reuşită pentru cinematografia românească la Festivalul de Film de la Veneția
Pelicula „Anul nou care n-a fost”, regizată, scrisă și produsă de Bogdan Mureșanu, a obținut premiul pentru „Cel mai bun film” în secțiunea Orizzonti, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția, ediția 81. Regizorul a primit trofeul în cadrul ceremoniei de închidere ce a avut loc sâmbătă seara.
Bogdan Mureșanu a dedicat premiul echipei sale și a subliniat semnificația filmului, care reflectă viața sub regim dictatorial.
„Dedic acest premiu întregii echipe care a lucrat la acest amplu film, cu peste 40 de actori minunaţi.
De asemenea, pentru că acest film aminteşte şi despre viaţa sub un regim dictatorial dedic acest premiu tuturor oamenilor din lume aflaţi încă această situaţie, care caută demnitate, libertate şi umanitate. Sper să aveţi un An Nou aşa cum am avut şi noi”, a afirmat acesta.
Filmul a fost premiat la Veneția și cu Premiul FIPRESCI, acordat de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film, și cu Premiul Bisato d’Oro pentru Cel mai bun scenariu, recunoscut de criticii independenți.
„Anul nou care n-a fost” este primul lungmetraj de ficțiune al lui Mureșanu și se concentrează pe evenimentele din preajma Revoluției din 1989, explorând frica, absurditatea și dorința de libertate.
Din distribuție fac parte actori precum Adrian Văncică (cel mai cunoscut românilor pentru interpretarea lui „Celentano” din Las Fierbinţi), Iulian Postelnicu, Emilia Dobrin, Mihai Călin, Nicoleta Hâncu, Andrei Miercure, Manuela Hărăbor, Ioana Flora şi Ada Galeş, iar în alte roluri mai mici apar şi Victoria Raileanu, Elvira Deatcu, Marian Râlea sau Vasile Muraru.
Filmul va fi lansat în cinematografele din România începând cu 24 septembrie.
Pedro Almodóvar câștigă Leul de Aur cu „The Room Next Door”
Regizorul spaniol Pedro Almodóvar a obținut prestigiosul premiu Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneția pentru primul său film în limba engleză, „The Room Next Door”, care abordează teme sensibile precum eutanasia și schimbările climatice.
La premiera filmului, Tilda Swinton și Julianne Moore, protagonistele peliculei, au fost aplaudate în picioare timp de 18 minute, una dintre cele mai lungi ovatii din istoria recentă a festivalului.
Almodóvar, cunoscut pentru filmele sale îndrăznețe și apreciat pe scena internațională, a declarat că filmul său subliniază importanța vieții și dreptul de a muri cu demnitate.
„Este un film în favoarea eutanasiei”, a spus regizorul, criticând țările în care această practică este ilegală, cum ar fi Statele Unite.
Leul de Argint, premiul al doilea al festivalului, a fost o surpriză și a fost acordat regizoarei italiene Maura Delpero pentru filmul „Vermiglio”, o dramă plasată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în Alpii italieni.
Premiul pentru cel mai bun regizor a fost câștigat de americanul Brady Corbet pentru filmul său de 3 ore și jumătate, „The Brutalist”, povestea unui supraviețuitor maghiar al Holocaustului, interpretat de Adrien Brody. El încearcă să-şi refacă viaţa mergând în SUA.
Actrița Nicole Kidman a fost desemnată cea mai bună actriță pentru rolul său din filmul erotic „Babygirl”. Personajul său este o directoare care îşi pune în pericol atât cariera, cât şi familia, având o aventură toxică cu un stagiar care o manipulează.
Nicole Kidman nu a putut participa la ceremonia de decernare a premiului la Veneţia, după ce mama sa a încetat din viaţă pe neaşteptate.
Actorul francez Vincent Lindon a primit premiul pentru cel mai bun actor pentru interpretarea sa din „The Quiet Son”, o dramă despre extremismul de dreapta.