„Creşteri ca în anii trecuţi nu vor mai fi. Mai ales că în perioada de criză, piaţa se saturează repede. Dezvoltatorii de software trebuie să găsească soluţii alternative pentru a avea încasări. Prima soluţie este accentul pe inovaţie şi creativitate. Cei care vor face asta vor avea de câştigat de pe urma crizei”, a declarat azi Liviu Dan Drăgan, preşedinte al Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii.
Liviu Dan Drăgan, preşedinte al Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii, a arătat în cadrul seminarului „Industria IT&C – stare de fapt şi perspective” că „până acum, procesul de vânzare era mult prea simplu. Veneau destui clienţi pe bază de recomandări. Acum, ei trebuie căutaţi şi trebuie să le oferim ceva de care au nevoie. O întreprindere are nevoie de o soluţie care să-i reducă din costuri. Acum, oamenii din vânzări trebuie chiar să caute clienţi”.
Drăgan a mai apreciat că una dintre principalele probleme ale domeniului este „frica de exterior”. „Trebuie să abordăm fără jenă pieţele externe. Nu să considerăm că este domeniul altcuiva şi nu avem ce căuta. Piaţa din România se reduce la 5-6 milioane de oameni care lucrează în economie. În jurul nostru sunt sute de milioane de oameni”, a apreciat acesta.
În perspectivă, Drăgan a precizat că „lucrurile nu se vor îndrepta în trimestrele 3 şi 4. Vor fi mai rău. În primele două trimestre a fost chiar bine, pentru că am mers cu rezervorul umplut în 2008. Acum rezervorul este gol”.
Pambuccian: „Online-ul este soluţia”
În opinia deputatului Varujan Pambuccian, membru în Comisia de IT a Camerei, „singura şansă a multora este să treacă în online. Am văzut magazine care au început pe online, apoi au deschis magazine fizice şi acum au probleme tocmai din cauza magazinelor fizice. Am văzut firme care au câştigat bani în anii trecuţi şi i-au plasat în real estate cu gândul că va creşte, iar acum sunt în pierderi”. Sfatul lui Pambuccian către industria IT este adoptarea modelului Google: „această companie este cu adevărat vizionară. Oferă conţinut gratuit şi obţine bani din publicitate”.
Deputatul consideră că „principala provocare acum este păstrarea sub control a cheltuielilor operaţionale. Dacă vindeţi ceva unui client şi îi cereţi banii în timp, la mai multe contracte de acest gen, veţi avea lună de lună încasări suficiente cât să acoperiţi cheltuielile operaţionale”.
„Cine nu se adaptează la piaţă, va sfârşi”
Strict referitor la perioada de criză, Pambuccian a apreciat că „momentan nu trăim o criză. Este o depresie economică, o încrengătură de mai multe crize. Se marchează în fapt sfârşitul unui sistem început acum 70 de ani prin New Deal al lui Roosevelt. Se va termina cu acest socialism monetar şi vom ajunge în situaţia în care vom cheltui ce avem. Până atunci, vor fi luate o serie de decizii greşite care vor amplifica această cădere, precum creşterea fiscalităţii sau pomparea de bani în bănci. De pe urma acestei perioada, băncile vor fi adevăraţii câştigători”.
„Soluţia este adaptarea la piaţă. Cine nu se adaptează, va sfârşi precum dinozaurii, indiferent cât de mare este. Dinozaurii care s-au adaptat în trecut au devenit păsări. Cine nu are curajul să se adapteze, chiar dacă să se modifice fundamental, va ajunge în şisturile geologice, precum dinozaurii de altă dată. Cine va învăţa să zboare ca o pasăre, va supravieţui”, a concluzionat Pambuccian.