Donald Trump va schimba în bine sau în rău situația din Ucraina?

Donald Trump, viitorul președinte al SUA, ar putea oferi Ucrainei arme nucleare pentru a înfrunta Rusia. Chiar dacă mulți analiști politici se îngrijorează de rezultatul alegerilor și se tem că SUA ar putea să nu mai sprijine Ucraina în viitor, Donald  Trump ar putea să adopte o abordare neașteptată.

Expertul în securitate Nicholas Drummond spune că în următorii patru ani, pe fondul reînarmării Rusiei, Ucraina ar putea primi ajutor sub formă de arme nucleare din partea Statelor Unite ale Americii. Nicholas Drummond consideră că acest pas ar putea face Ucraina o putere nucleară, iar președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ar putea amenința Rusia spunând că, dacă vor fi atacați, vor lovi Moscova cu aceste arme.

Dacă Donald Trump ar lua această decizie, ar avea un impact uriaș asupra lui Vladimir Putin, care ar trebui să facă față unei Ucraine mult mai puternice din punct de vedere strategic. Expertul în securitate spune că ar putea fi o mișcare surpriză din partea oficialului american. Deși ar fi o acțiune riscantă, ar putea readuce echilibrul de putere în regiune și ar pune capăt perioadei de instabilitate.

Nicholas Drummond sugerează că acest acord ar putea fi realizat într-un mod discret, printr-o înțelegere între SUA și Ucraina, schimbând complet situația din zonă.

Donald Trump ar putea cere ca Ucraina să renunțe la dorința de a adera la NATO

În plus, Donald Trump ar putea cere ca Ucraina să renunțe la dorința de a adera la NATO, în schimbul armelor nucleare, o decizie care ar echilibra politica de extindere a NATO.

Deocamdată, nu se știe exact ce intenții are oficialul american în legătură cu Ucraina. Un articol din presa american din această lună sugerează că președintele SUA ar putea propune crearea unei zone demilitarizate între Ucraina și Rusia și ar putea încerca să înghețe candidatura Ucrainei la NATO pentru 20 de ani.

„Președintele ales Donald Trump ar putea înmâna Ucrainei arme nucleare pentru a contracara Rusia lui Vladimir Putin odată pentru totdeauna. În următorii patru ani, Rusia se va reînarma, dar și Ucraina se va recupera, se va reînarma la rândul ei și se va pregăti. În acea perioadă de pregătire SUA ar putea să-i dea Ucrainei arme nucleare.

O înțelegere s-ar putea face în liniște și, dintr-o dată, Ucraina devine foarte puternică. Zelenski poate spune atunci ”avem arme nucleare și, dacă ne atacați, vom bombarda Moscova”. Îți poți imagina ce i-ar face asta lui Putin? Acesta este unul dintre motivele pentru care Putin se ferește de un acord de pace care nu este tocmai în condițiile lui.

Ar putea fi atuul lui Trump. Ar putea fi nechibzuit să dai Ucrainei arme nucleare pe de o parte, dar, pe de altă parte, ar putea restabili echilibrul de pace și putere în regiune. SUA ar putea spune că vor da Ucrainei arme nucleare, dar nu o vor lăsa să adere la NATO.

Aceasta ar fi o mișcare discretă, dar de impact: Ucraina devine brusc o putere nucleară. Ar putea fi As-ul din mânecă a lui Trump. Desigur, ar fi o mișcare riscantă, dar ar putea restabili echilibrul de putere în regiune și ar pune capăt unei perioade de instabilitate crescută”, declarat Nicholas Drummond, expert în securitate și apărare pentru „Daily Express”.

Ucraina își pune speranța în Donald Trump

Pe de altă parte, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că, sub conducerea lui Donald Trump, războiul ar putea ajunge la o soluție mult mai rapidă. Războiul s-ar încheia mai repede datorită noii echipe care va conduce Casa Albă și că ar trebui să facem tot posibilul pentru ca războiul să se termine anul viitor, prin mijloace diplomatice.

„Se va termina mai repede cu politica acestei echipe care va conduce acum Casa Albă. Trebuie să facem tot posibilul pentru ca războiul să se încheie anul viitor, prin mijloace diplomatice”, a spus oficialul ucrainean.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski (SURSA FOTO: Facebook, Volodimir Zelenski)

În acest context, acțiunile sale legate de Ucraina ar putea fi atât surprinzătoare, cât și decisive. Dacă ar decide să ofere arme nucleare, acest pas ar marca o schimbare majoră în strategia SUA și în relațiile internaționale.