Se anunță sfârșitul războiului? Publicația The Wall Street Journal a relatat că propunerile părții ucrainene privind o reglementare pașnică a războiului ar putea fi prezentate în februarie 2023.
Potrivit unui articol publicat joi, 22 decembrie, de The Wall Street Journal, autoritățile ucrainene lucrează la detaliile propunerilor pentru o soluționare pașnică a conflictului, care ar putea fi depuse în februarie 2023.
Conform WSJ, „echipa președintelui ucrainean Volodimir Zelenski lucrează la detaliile planului”, care, după cum s-a raportat anterior, constă din 10 puncte. Sursele publicației notează că propunerile părții ucrainene privind o reglementare pașnică pot fi prezentate în februarie 2023.
Zilele trecute, Volodimir Zelenski vorbind după o întâlnire cu președintele american Joe Biden în fața membrilor ambelor camere ale Congresului, a declarat că a discutat cu liderul american despre propunerile de rezolvare a conflictului ucrainean.
Ucraina nu se va preda niciodată
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că țara sa nu se va preda niciodată în lupta împotriva Rusiei și a îndemnat Washingtonul să sporească ajutorul militar într-un discurs pasionat în fața Congresului, care s-a desfășurat în timp ce războiul intră în cea de-a 11-a lună.
Totodată, Volodimir Zelenski a lăudat succesele Ucrainei pe câmpul de luptă și a spus că Occidentul este unit în opoziția sa față de invazia Rusiei.
Volodimir Zelenski, într-o conversație anterioară cu președintele SUA, a menționat inițiativa de a convoca un summit global pentru pace, după cum s-a menționat pe site-ul președintelui ucrainean.
Rusia nu știe nimic despre inițiativa Ucrainei
Luni, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov a declarat că Kremlinul nu știe nimic despre inițiativa președintelui ucrainean de a organiza un summit global pentru pace.
Vorbind prin video la summitul G20 de la mijlocul lunii noiembrie, Zelenski a spus că Kievul are propriul „plan de pace”, constând din 10 puncte. Printre acestea se numără asigurarea securității nucleare, alimentare și energetice, schimbul de „persoane reținute” conform formulei „toți pentru toți” și restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei.
Totodată, Volodimir Zelenski a amintit din nou că Kievul insistă să îi fie oferite garanții de securitate internațională și a elaborat un proiect al documentului corespunzător. Liderul ucrainean a adăugat că Kievul dorește să creeze un mecanism internațional pentru a compensa Ucraina pentru pierderile din ostilități, în detrimentul activelor rusești.