Ucraina 1, Ungaria 0
Ucraina vs Ungaria, scor 1-0. Comisia Europeană (CE) a respins plângerile Budapestei și Bratislavei privind blocarea importurilor de petrol rusesc de către Kiev. CE consideră că blocarea tranzitului petrolului rusesc furnizat Ungariei şi Slovaciei de compania rusă Lukoil prin conducta Drujba de către Ucraina nu pune în pericol securitatea aprovizionării celor două state europene, atât timp cât cantităţile furnizate sunt compensate de alți furnizori.
„Nu există niciun indiciu asupra unui risc imediat pentru aprovizionarea Ungariei şi Slovaciei cu petrol. Bruxelles-ul colaborează cu statele UE pentru a-şi diversifica sursele de aprovizionare cu energie astfel încât să diminueze cât mai mult importurile din Rusia”, a precizat un purtător de cuvânt al CE.
Guvernul de la Budapesta a atenţionat anterior Guvernul de la Kiev şi CE asupra încălcării acordului de asociere a Ucrainei la UE, prin care s-a angajat să nu îngrădească tranzitul produselor energetice. De aceea, săptămâna trecută, Ungaria și Slovacia au solicitat implicarea CE pentru a convinge Ucraina să deblocheze tranzitul petrolului rusesc livrat de Lukoil.
Ungaria și Slovacia au nevoie de petrolul rusesc
Ungaria și Slovacia nu au ieșit la mare, întâmpinând dificultăţi în a se aproviziona din surse alternative. De aceea, Budapesta și Bratislava au primit derogări în cadrul sancţiunilor impuse Rusiei de către Uniunea Europeană (UE), după ce a început războiul din Ucraina, astfel că ele pot achiziţiona petrol rusesc în continuare.
Ungaria importă anual circa două milioane de tone de petrol rusesc, echivalentul a aproximativ o treime din importurile sale totale de petrol. Rafinăriile companiei ungare MOL din Ungaria şi Slovacia depind în totalitate de petrolul furnizat de Lukoil prin conducta Drujba. De altfel, Slovacia nu poate rafina decât sortimentul de petrol Ural, furnizat doar de Rusia. Prelucrarea altui tip de petrol necesită modificări tehnologice. Ministerul de Externe din Slovacia a avertizat deja că blocarea tranzitului petrolului rusesc de către Ucraina ameninţă securitatea energetică a Slovaciei.
Singura soluție la care poate apela Guvernul de la Budapesta ar fi să cumpere petrol prin portul croat Omisalj şi conducta Adria, legată de el. Totuși, Slovacia nu are altă variantă în afara aprovizionării sale din Ungaria.