Călin Georgescu ar putea fi scos din cursa prezidențială
Deocamdată, Călin Georgescu se judecă la CEDO cu statul român, cerând reluarea alegerilor prezidențiale într-o confruntare directă cu Elena Lasconi (USR). Politologii cred însă că ar trebui ca CCR să-i interzică dreptul de a mai candida din cauza pozițiilor sale radicale împotriva NATO și a Uniunii Europene (UE).
Cristian Pîrvulescu nu crede că Georgescu va candida efectiv, dar că unii români sunt dispuși să-l susțină pentru a testa cât de departe pot împinge lucrurile. Pe de altă parte, Augustin Zegrean, fost judecător al CCR, a explicat că, din ce știe el, nu există cazuri la CEDO care să schimbe decizii ale Curții Constituționale din România (CCR). La CEDO, poți apela doar după ce ai epuizat toate căile de atac interne, iar CCR nu este subordonată altor instanțe, fiind complet independentă.
În același timp, analiștii politici se așteaptă ca CCR să-l blocheze pe Georgescu dacă acesta va încerca din nou să candideze pentru funcția de președinție, folosind argumente similare cu cele folosite împotriva Dianei Șoșoacă, care a fost eliminată anterior din cursa electorală.
Indiferent dacă va fi Georgescu sau altcineva, cum ar fi George Simion, publicul care deja a fost sensibilizat nu poate fi calmat imediat. În opinia lui, atacurile Dianei Șoșoacă la ordinea constituțională au fost mai puțin grave decât declarațiile lui Georgescu, care, în fiecare zi, pare să urmărească intenționat să creeze o stare de tensiune și insurecție în România.
„Nu îl vad candidat, dar unii vor să îl susţină, inclusiv din partidele despre care vorbim, pentru că în felul acesta vor să se joace cu pericolul. Cineva care nu este deloc cunoscut, care vine cu un limbaj mesianic, în care promite venirea raiului pe pământ, un asemenea personaj este un pericol extraordinar.
Chiar dacă nu va fi Georgescu şi va fi Simion, nu are nicio importanţă pentru că publicul e acolo, a fost deja sensibilizat şi nu poate fi scos peste noapte din această stare de excitare politică şi socială în care se afla. Atacurile dnei Şoşoacă la ordinea constituţională au fost mult mai puţin grave decât cele pe care în mod zilnic Călin Georgescu le proferează şi le proferează cu o intenţie foarte clară de a crea o stare insurecţională în România”, spune analistul politic Cristian Pîrvulescu.
„Nu am găsit în practica CEDO nicio sentinţă sau hotărâre în privinţa aceasta. La CEDO te poţi adresa numai după ce ai epuizat căile de atac din ţara ta. Nu poate schimba decizia Curţii Constituţionale în niciun caz. Curtea nu face parte din instanţele judecătoreşti, ea nu este o instanţă judecătorească. Nu este supusă nimanui. CCR este o instanţă absolut independentă”, a adăugat Augustin Zegrean, fost judecător al CCR.
AUR îl susține în continuare pe Călin Georgescu
AUR îl susține în continuare pe Călin Georgescu pentru alegerile prezidențiale și a cerut reluarea turului doi. În cazul în care Călin Georgescu nu va putea candida, Claudiu Târziu a spus că partidul politic va discuta despre un posibil candidat comun pentru suveraniști sau dacă fiecare partid politic va avea propriul candidat. Totuși, nu este clar ce decizie vor lua.
O altă problemă este dacă George Simion ar trebui să candideze din nou. Târziu l-a sfătuit pe Simion să nu o facă pentru că ar fi riscant să intre într-o nouă cursă electorală la scurt timp după ce a pierdut o bătălie politică importantă. Decizia finală va fi luată în interesul „cauzei naționale”.
„Nu știm exact când va avea loc întrunirea, dar trebuie să fim hotărâți și să luăm măsuri. Noi am spus, și nu ne luăm vorba înapoi, că îl vom susține până la capăt pe domnul Călin Georgescu. Poporul s-a exprimat, l-a votat masiv în primul tur. Domnul Georgescu a fost neîndreptățit, dar, odată cu dânsul, și poporul român a fost neîndreptățit pentru că i s-a anulat votul. Dacă puterea va merge din abuz în abuz și nu va reveni la turul al doilea, va organiza alegeri în mai, tot pe domnul Călin Georgescu îl susținem pentru că e ceva firesc.
Nu există dubii. Dacă nu va fi lăsat domnul Georgescu să candideze, atunci vom lua o decizie: cine, cum va candida din partea suveraniștilor. Dacă rămâne să aibă fiecare partid un candidat sau dacă mergem pe un candidat comun, se va discuta dacă va fi cazul. Odată ce ai fost învins în această bătălie electorală, să te lansezi la scurt timp într-o altă bătălie de genul acesta este foarte riscant, mai ales ca lider de partid. Cum va fi mai bine pentru cauza națională, așa vom face”, a explicat Claudiu Târziu în cadrul emisiunii TV „În opoziție cu Denise Rifai”.