“Suntem perfect pregătiți să intrăm în această finală, să o jucăm corect, deschis și transparent și să o câștigăm – argumentul nostru hotărâtor pentru a învinge în această competiție fiind, fără nicio îndoială, Compania Română de Chimie – un proiect remarcabil inițiat în urmă cu mai bine de 2 ani de către Președintele Grupului SCR, Ștefan Vuza, un proiect care astazi este pus la punct în cele mai mici detalii. Prin implementarea acestuia, revitalizarea chimiei romanesti, atât de încercată în ultimii 25 de ani, nu va mai ramane doar un deziderat pe o foaie de hârtie, ci va deveni realitate într-un orizont de timp foarte apropiat”, ne-a declarat Virgiliu Băncilă, președintele Consiliului de Administrație.
Contextul vânzării combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea
Finalizarea vânzării Oltchim reprezintă un moment de cotitură pentru industria chimică din România, care a suferit un declin puternic și nemeritat în ultimii ani. Astfel, în anul 1990 chimia României se situa pe un onorant loc 10 în lume din punct de vedere al volumui de producție, țițeiul era prelucrat în rafinării și combinate petrochimice, gazele naturale erau procesate în produse de chimie organică fină și îngrășăminte chimce complexe, iar resursele minerale ale țării (sarea, calcarul, caolinul, cărbunii) erau valorificate superior.
Industria chimică avea pentru procesare o baza largă de materii prime oferită de resursele minerale ale țării, dispunea de o bază materială complexă formată din peste 100 de combinate și fabrici la care se adăuga o rețea de 11 institute de cercetare de un înalt nivel științific. În plus, în România învățământul superior pregătea specialiști pentru industrie în 17 universități și 28 de licee industriale și în sfârșit, avea infrastructura necesară bine pusă la punct – din care o parte mai există și în prezent.
În 1990, industria chimică românească a realizat o producție record de 36 miliarde Euro, însă de atunci și până astăzi declinul se traduce prin închiderea a peste 85 de întreprinderi, iar ramuri ale acestei industrii, precum producerea cauciucului sintetic, maselor plastice, fibrelor sintetice sau a coloranților, au dispărut cu totul. Ca urmare a acestui dezastru, industria chimică a produs, comparativ, în anul 2015 numai 10 miliarde Euro, iar România a ajuns să importe produse chimice în valoare de 8 miliarde Euro.
Ce este Compania Română de Chimie
“Chimcomplex își propune relansarea industriei chimice românesti prin acest proiect ambițios – Compania Română de Chimie – o relansare ce trebuie făcută acum. România încă mai are tot ceea ce este nevoie pentru a reuși: are materii prime care pot fi procesate în țară, încât să nu mai fie exportate, are personal calificat, ingineri chimiști pasionați, de excepție, dornici de implicare puternică, are platforme industriale funcționale și dispune de o mare piață de desfacere internă și în regiune.”, a declarat Virgiliu Băncilă.
A fost nevoie de timp pentru a se forma o clasă de antreprenori români profesioniști, competenți care au potențial real și curaj de a relansa acest domeniu, pornind de la două combinate chimice – Chimcomplex Borzești și Oltchim Râmnicu Vâlcea – care vor forma nucleul acestui ambițios proiect național.
Cele două combinate, deși cu traiectorii diferite în ultimii 10 ani – primul devenind foarte competitiv datorită privatizării urmată de investița a peste 70 mil Euro în tehnologii; cel de-al doilea fiind în dificultate din multe puncte de vedere (economic, comercial, tehnologic, resursă umană), unificate pot deveni nucleul Companiei Române de Chimie la care ulterior să se alăture și alte societăți funcționale din ceea ce a reprezentat industria chimică a României.
Pe această platformă industrială se va prelucra sare, calcar, var, gaze naturale, propilenă, etc. și se va produce sodă caustică și produse clorosodice, solvenți, polioli – polieteri, oxoalcooli și plastifianți.
Înființarea Companiei Române de Chimie urmează și experiența recentă din alte țări. De exemplu, Polonia unde în urmă cu 10 ani s-a relansat producția de îngrășăminte chimice prin unificarea a 16 combinate chimice de stat și private sub o nouă formulă: Grupa Azoty.
“Dacă este să ne referim și la arbitrul acestei competiții România – Germania, aș remarca faptul că înființarea Companiei Române de Chimie se poate materializa într-o perioadă în care autoritățile guvernamentale românești încep să manifeste interes pentru sprijinirea reală a capitalului autohton și avem încredere ca vor acorda o atenție sporită acestei inițiative deosebit de benefică țării, pe toate planurile: concret, se vor înființa peste 10.000 de locuri de muncă, se vor dezvolta afacerile companiilor autohtone, atât pe orizontală, cât și pe verticală, va crește baza de impozitare pentru bugetele locale și centrale” a declarat Virgiliu Bancilă, în acest sens.
Ce investiții își propune Chimcomplex să realizeze la Oltchim
Conform calculelor specialiștilor Chimcomplex, Compania Română de Chimie se va consolida în primii doi ani prin realizarea unui număr important de investiții care vor crea condiții pentru funcționarea la capacitate a instalațiilor existente, atât la Borzești, cât și la Râmnicu Vâlcea. Programul investițional preconizat se ridică la peste 275 milioane Euro.
Compania Română de Chimie va atrage în această structură și alte combinate chimice din țară, urmând să fie elaborată o politică comună de investiții, de dezvoltare a bazei tehnico-științifice și de învățământ necesară dezvoltării României.
De aceea, șansele de reușită ale României sunt foarte mari.