Stelian Tănase a spus că, pentru a putea numi un premier, în eventualitatea în care George Simion ar ajunge la Cotroceni, este necesară o majoritate parlamentară. În acest moment, AUR nu dispune de o asemenea susținere în Parlament.

Stelian Tănase a adus mai multe critici la adresa lui George Simion

În analiza sa, Stelian Tănase a punctat faptul că, în campanie, mesajele transmise din locuri cu încărcătură spirituală, precum Muntele Athos, pot sugera existența unor planuri politice importante, însă în realitate acestea nu se bazează pe structuri organizate. Mai degrabă, în opinia sa, este vorba de o strategie de atragere a electoratului simpatizant cu ideile lui Călin Georgescu.

„În campanie nu te duci pe Valea Prahovei cu gagicile, te duci la Muntele Athos, ceva înălțător, care îți dă un aer spiritual, când tu ești un șef de galerie de fotbal… Sunt mai multe lucruri în acest discurs (n.red. mesajul transmis de George Simion de la Muntele Athos). În primul este ideea de ceva misterios, așa…au planuri. Nu au nimic. Unde să le fi făcut, la bere? Unde la fac? Pe terasă, unde fac planurile astea? La discotecă? Unde le fac? Acesta este un aspect. Al doilea aspect…Este pur și simplu o tentativă pe care o continuă, care a început pe 28 noiembrie, de a capta voturile lui Georgescu. El este în acest ‘captațio binevolentio’, să-i aducă pe votanții lui Georgescu la urne pentru el. Ăsta este jocul”, a spus Stelian Tănase la B1 TV.

Potrivit comentariilor făcute în cadrul emisiunii, George Simion urmărește să atragă voturile susținătorilor lui Călin Georgescu, încercând să-și consolideze baza electorală în perspectiva alegerilor. În lipsa unei majorități parlamentare, Simion nu ar putea să-l propună premier pe Georgescu doar prin decizie proprie, fiind necesar sprijinul unei majorități politice solide, spune politologul.

„Dacă ajunge președinte, eu nu cred că ajunge, e scos din joc. Și sper…dar ca să-i dea o funcție, să-l pună premier, de exemplu, trebuie să aibă majoritate parlamentară. Nu-l pune premier că vrea el, că-i place de freza lui. Trebuie să aibă un număr de parlamentari care votează cu partidul lui sau cu o coaliție care sprijină o asemenea idee”, a mai susținut Stelian Tănase.

Anamaria Gavrila Calin Georgescu George Simion
SURSA FOTO: Inquam Photos, George Calin

Alianța între PSD și AUR, un scenariu improbabil

Stelian Tănase a adus în discuție și ipoteza unei eventuale alianțe între PSD și AUR. Deși asemenea scenarii circulă în spațiul public, el consideră că o astfel de alianță este improbabilă. PSD a reușit în ultimii ani să-și reconstruiască imaginea de partid onorabil, democratic și pro-european. O alianță cu AUR ar putea afecta serios această imagine, amintind de perioada dificilă a anilor ’90.

„Am auzit varianta PSD – AUR, dar mă îndoiesc. PSD a reușit în ultimii ani, deși face parte din această monstruoasă coaliție, din estabilishmentul detestat de toată lumea, de electorat… încât nu cred că va încerca să-și strice iar imaginea pentru care a avut nevoie de 30 de ani să și-o facă. Acum PSD pare un partid onorabil, european etc. etc. Dacă face mișcarea cu AUR se întoarce în 1990, la mineriadă”, a spus Tănase.

Totuși, Stelian Tănase nu exclude complet posibilitatea ca PSD, din dorința de a rămâne conectat la putere și la resursele publice, să ia în calcul o astfel de alianță. În viziunea sa, PSD, cunoscut pentru pragmatismul și interesul său tradițional față de putere, ar putea, în anumite condiții, să treacă peste principiile europene asumate recent pentru a-și menține accesul la rețelele de influență.

„Nu cred că PSD va îndrăzni decât, poate, cunoscând egoismul, cinismul, cât de atrași sunt de avere și de putere – sunt flămânzi de putere, în primul rând – să facă acest lucru și să încalce această idee simplă. Au reușit să-și scoată partidul dintr-o situație în care erau nefrecventabili, și i-au spălat liberalii, cu Iohannis. Acum, nu cred că ar încerca să se întoarcă în 1990, afișându-se cu AUR”, a conchis el.