Cea mai proastă veste pentru Putin a venit chiar acum: Poartă întreaga responsabilitate!

Într-un articol publicat în Foreign Affairs, economistul suedez Anders Aslund, fost consilier economic al Rusiei, dar și al Ucrainei, anticipează că președintele Vladimir Putin va fi, probabil, martorul „unuia dintre cele mai spectaculoase eșecuri din istoria contemporană”, relatează Newsweek.

Aslund amintește că, în ciuda eforturilor, trupele ruse nu au reușit să cucerească Kievul, iar acum se luptă să înregistreze progrese în estul Ucrainei. În schimb, spune el, armata Ucrainei a depășit toate așteptările. Rezistența poporului ucrainean i-a dat o lovitură neașteptată lui Putin, prelungind războiul mai mult decât Kremlinul era pregătit să facă față când a declanșat invadarea țării vecine, scrie Aslund.

Pe măsură ce războiul intră în a patra lună, determinarea poporului ucrainean, pe lângă asistența militară din partea aliaților occidentali, indică un final nefavorabil pentru Putin, ale cărui trupe au început să caute modalități de a părăsi Ucraina.

O înfrângere umilitoare și cu un colaps economic îngrozitor

Aslund susține că sfârșitul războiului nu va fi doar un eșec militar pentru Putin, ci și o înfrângere economică zdrobitoare, care nu seamănă cu nimic din ceea ce a mai trăit Rusia și care va avea consecințe în întreaga lume. „Rusia se confruntă azi nu doar cu o înfrângere umilitoare, ci și cu un colaps economic îngrozitor, pentru care Putin poartă întreaga responsabilitate”, a scris Aslund.

Referindu-se și la sancțiunile occidentale care au fost impuse Rusiei ca reacție la invadarea Ucrainei, Aslund consideră că „într-o singură zi, Putin a șters aproape toate reușitele economice pe care Rusia le-a înregistrat din 1991”.

Ce a făcut Boris Elțîn după criza din 1998

Economistul consideră, de asemenea, că acest colaps economic în care a ajuns Rusia a pus la grea încercare elitele din țară și a sugerat că Putin ar putea fi înlăturat tocmai de persoane din cercul de apropiați.

„În august 1998, după o criză financiară mai puțin severă, președintele rus Boris Elțîn a demis tot guvernul. Putin, dimpotrivă, nu a permis nimănui din guvern să demisioneze, obligând pe toată lumea să fie alături de el până la capăt”, a scris Aslund. „Inutil să spun că, în acest moment, frica pare să fi paralizat elita guvernamentală rusă”, a continuat expertul.

Economia Rusiei, pe butuci

Creșterea PIB-ului rusesc a încetinit în primul trimestru, iar analiștii prevăd o scădere marcantă în al doilea. Pe tot anul, scăderea este estimată la între 8% și peste 10%, potrivit estimărilor. Analiștii economici susțin că este posibilă o prăbușire puternică a PIB-ului, care va atinge un procent îngrijorător în doar câteva luni.

„Economia Rusiei suferă o implozie. Estimăm o prăbuşire a PIB-ului cu 30% până la sfârşitul anului 2022”, a declarat Robin Brooks, economist-şef la Institutul de Finanţe Internaţionale, potrivit Business Insider. Potrivit datelor compilate cu ajutorul cercetătorului IIF Jonathan Pingle, exporturile din 20 de ţări către Rusia au scăzut cu 50% în aprilie, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

Exporturile lunare din Rusia către alte ţări, totuşi, au crescut cu 64% în aprilie, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, a declarat Brooks, adăugând că vânzările de petrol şi gaze încep să joace un rol din ce în ce mai mare în veniturile Moscovei.