Grupul de Comunicare Strategică a transmis că primele 10.000 de doze de vaccin împotriva SARS-CoV-2 vor fi aduse în România vineri, 25 decembrie, pe cale terestră, prin Vama Nădlac 2 şi vor ajunge la centrul principal de stocare, adică Institutul „Cantacuzino” din Bucureşti, sâmbătă dimineaţa.

Ora aproximativă de intrare în ţară a primelor doze de vaccinuri este 12:00.

Sâmbătă dimineaţa, vaccinurile vor ajunge la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, desemnat Centru naţional de stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19. Ora aproximativă de sosire a vaccinurilor la Institutul Cantacuzino este 07:00.

Astfel, vaccinarea poate începe duminică, 27 decembrie, în toate cele 10 spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în luptă împotriva COVID-19.

Care sunt cele zece spitale aflată pe această listă

* Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” Bucureşti;

* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Braşov;

* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Dr. Victor Babeş” Bucureşti, inclusiv secţia externă modulară Pipera;

* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca;

* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa;

* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” Craiova;

* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Iaşi;

* Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr. Nicolae Ruşdea” Baia Mare;

* Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava;

* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” Timişoara, inclusiv secţia exterioară a acestui spital – Secţia clinică de recuperare cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timişoara.

Vaccinul trebuie făcut la timp!

Vaccinul dezvoltat împotriva COVID-19 ar putea reprezenta salvarea din actuala pandemie, însă specialiştii avertizează că există totuşi şi un risc: dacă o mare parte a populaţiei nu se vaccinează în timpul util, serurile ar putea deveni ineficiente.

Medicul Radu Ţincu, medic primar toxicolog la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Floreasca din Capitală, explică de ce această şansă istorică nu trebuie irosită.

„Această șansă istorică de a utiliza vaccinul trebuie să nu o irosim pentru că, în acest moment, varianta care a fost mutată este în continuare cu aceeași proteină de suprafață pentru care a fost creat vaccinul, însă nu știm pentru cât timp va mai fi această proteină pe suprafața virusului.

Dacă nu vom folosi la timp vaccinul și nu vom avea campanie de vaccinare care să cuprindă o mare parte din populație, este posibil, la un moment dat, ca virusul să nu mai răspundă”, a declarat medicul pentru TVR.