Aflat la București cu ocazia ministerialei NATO ce se organizează pentru prima oară în țara noastră, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a ținut să transmită un mesaj direct și către țara noastră.
Jens Stoltenberg, mulțumiri adresate României și președintelui Iohannis
La conferința de presă comună susținută la Palatul Cotroceni, alături de președintele Klaus Iohannis, șeful NATO a mulțumit României pentru organizarea evenimentului și pentru contribuția adusă la securitatea comună.
„Vreau să mulţumesc României pentru găzduirea reuniunii miniștrilor de Externe din statele NATO şi vreau să îi mulțumesc preşedintelui Iohannis pentru angajamentul personal puternic în favoarea NATO în acest moment critic pentru securitatea noastră.
Contribuiţi în multe moduri la securitatea noastră comună. Trupele române participă la grupul de luptă din Polonia, contribuiţi la misiunile NATO din Kosovo şi Irak, de asemenea găzduiţi un sistem-cheie pentru apărarea balistică a NATO”, a declarat, luni seară, Jens Stoltenberg.
Secretarul general al NATO a salutat și decizia României de a aloca mai mult de 2% din PIB pentru bugetul de Apărare.
„Salut angajamentul de a menţine bugetul pentru apărare peste nivelul de 2% din PIB. Investiţiile în apărare sunt esenţiale în contextul în care ne confruntăm cu cea mai mare criză în materie de securitate a unei generaţii”, a adăugat acesta.
România a arătat solidaritate față de Ucraina și a contribuit la atenuarea crizei alimentare mondiale
Jens Stoltenberg a mai apreciat și eforturile făcute de țara noastră în sprijinul Ucrainei, țară răvășită de război începând cu finalul lunii februarie, dar și pentru a ușura criza alimentară la nivel mondial.
„Aici, la Bucureşti, miniştrii de Externe din statele NATO vor aborda modalităţi de suplimentare a susţinerii pentru Ucraina, precum şi pentru alţi parteneri care se confruntă cu presiuni ruse, Bosnia-Herţegovina, Georgia şi Republica Moldova.
În calitatea de vecin al Ucrainei, aţi demonstrat găzduirea cu generozitate a peste 1,5 milioane de refugiaţi.
Aţi facilitat exportarea a milioane de tone de cereale ucrainene, pentru a contribui la atenuarea crizei alimentare mondiale. Şi furnizaţi asistenţă militară semnificativă Ucrainei”, a mai precizat șeful NATO.
Când se termină războiul din Ucraina?
Secretarul general al NATO a mai vorbit și despre finalul conflictului din Ucraina, care se va termina la masa negocierilor. Momentul precis depinde însă numai și numai de rezultatele de pe câmpul de luptă.
„În ceea ce priveşte situaţia din Ucraina, războaiele sunt greu de prevăzut. Am văzut că preşedintele Putin a făcut o mare greşeală strategică. A subestimat puterea, forţa poporului, dar şi a armatei, şi nivelului politic din Ucraina.
A crezut că poate să preia controlul întregii ţări în doar câteva zile, după care trupele ruse au fost respinse din Kiev, apoi din Harkov, apoi din Herson. Sarcina noastră este să sprijinim Ucraina, pentru că ştim că singura modalitate de a obţine un rezultat pozitiv este să întărim capacitatea lor de luptă.
La un moment sau altul, războiul probabil că se va termina la masa negocierilor, însă rezultatul negocierilor depinde în totalitate de situaţia de pe câmpul de luptă”, a mai precizat, luni, Jens Stoltenberg.
Reamintim că Bucureștiul găzduiește de marți, 29 noiembrie, timp de două zile, reuniunea miniştrilor de Externe ai statelor membre NATO. Evenimentul va fi găzduit, în numele României, de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, şi reprezintă prima reuniune NATO de nivel înalt desfăşurată într-un stat de pe Flancul Estic după data de 24 februarie, momentul în care Rusia a invadat Ucraina.