Financial Times a anunțat, recent, că Europa a crescut importurile de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia cu 42% față de aceeași perioadă a anului trecut, în ciuda războiului din Ucraina.
Europa a crescut importurile de gaze naturale lichefiate din Rusia
Financial Times a anunțat, recent, că Europa a crescut importurile de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia cu 42% față de aceeași perioadă a anului trecut, în contextul în care gazul natural lichefiat din Rusia reprezintă 16% din totalul importurilor maritime europene de acest combustibil pentru 2022. Potrivit sursei citate anterior, aproape întregul volum a fost livrat către Belgia, Franța, Spania și Țările de Jos.
Rusia a exportat 17,8 miliarde de metri cubi de GNL în Europa, devenind al doilea cel mai mare furnizor din regiune, primul loc fiind ocupat de către Statele Unite ale Americii cu o pondere de 42%, al treilea loc este ocupat de Qatar, care are o pondere de 13,7%.
„Volumul total de 17,8 miliarde de metri cubi reprezintă o mică parte din cei 62,1 miliarde de metri cubi de gaz livrați în această perioadă prin conducte, dar lasă Europa neprotejată de a deveni o armă a Kremlinului”, scrie în articolul publicat de ziarul financiar din Marea Britanie.
Potrivit Refinitiv, de la începutul anului, Europa a importat un record de 111 miliarde de metri cubi de GNL, cu aproape 70% mai mult decât în trecut.
Azerbaidjanul a început să importe gaze din Rusia
Chiar și Azerbaidjanul a început să importe gaze din Rusia în cadrul unui acord care ar trebui să permită Guvernului de la Baku să răspundă propriei cereri interne, dar care ridică serioase semne de întrebare cu privire la acordul său de stimulare a exporturilor către Europa.
Gazprom a anunțat pe data de 18 noiembrie 2022 că a început să furnizeze gaze companiei de gaze de stat din Azerbaidjan SOCAR pe data de 15 noiembrie 2022 și că va furniza până la un miliard de metri cubi până în martie 2023.
Nici Ministerul Energiei din Azerbaidjan, nici SOCAR nu au răspuns la întrebările eurasianet, care solicită confirmarea acordului, ale căror detalii rămân neclare. Într-o declarație pentru agenția azeră de știri APA, SOCAR a informat că a cooperat de mult timp cu Gazprom și că cele două companii „încearcă să-și optimizeze infrastructura prin organizarea schimbului reciproc al fluxurilor de gaze”.
Acordul a fost semnat chiar înainte de perioada de vârf a cererii de la mijlocul iernii deoarece Azerbaidjanul va încerca să mențină aprovizionarea clienților săi interni de gaze, îndeplinindu-și, în același timp, angajamentele de export către Georgia și Turcia, precum și comerțul recent extins cu Europa, notează sursa citată anterior.
Exporturile către Europa prin coridorul sudic al gazelor au fost programate să ajungă la 10 miliarde de metri cubi în acest an, dar în baza unui nou memorandum de înțelegere cu Uniunea Europeană semnat în luna iulie, Guvernul de la Baku a fost de acord să crească exporturile la 12 miliarde de metri cubi. Această creștere a fost menită să ajute Bruxelles-ul să compenseze pierderile de aprovizionare cu gaz rusesc, care au fost tăiate de Guvernul de la Moscova ca represalii pentru sancțiunile UE impuse în urma invaziei Rusiei în Ucraina.