Cu excepţia Poloniei, ţările UE din Europa Centrală şi de Est sunt prea mici pentru a avea un consum intern semnificativ şi depind de cererea din Vest, potrivit blogului Financial Times, citat de mediafax.ro.
În acest context, posibilităţile pentru măsuri fiscale locale de sprijinire a economiei sunt foarte limitate, notează publicaţia.
"Ungaria este deja împovărată de datorii şi de nevoia unei consolidări fiscale. Situaţia României este atât de fragilă că a încheiat recent un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional. Alte ţări dispun, de asemenea, de un arsenal limitat. Polonia, unde statul a accelerat împrumuturile în 2009, are un spaţiu redus de manevră, întrucât îndatorarea se apropie de nivelul maxim permis prin lege", se arată în articolul postat pe blogul FT.
Ceea ce nu spun cei de la Financial Times este că acordul este unul de tip preventive, iar banii vor fi utilizaţi doar dacă va fi nevoie. Noul acord cu FMI a fost încheiat la finele lunii martie şi are o valoare de 3,5 miliarde de euro. Pachetul total încheiat cu instituţiile financiare internaţionale se ridică la 5 miliarde de euro, restul de 1,5 miliarde venind de la Comisia Europeană şi de la Banca Mondială.
Chiar dacă în luna mai au existat mai multe zvonuri care dădeau ca sigur că România va utilize fondurile din noul acord, pentru plata pensiilor şi salarilor, ministreul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu a infirmat, de mai multe ori, aceste zvonuri.
Mai mult, ultima tranşă din vechiul acord de împrumut, contract în aprilie 2009 şi a cărui valore se ridica la circa 20 miliarde de euro, nu a mai fost accesată de România.
Deocamdată datoria publică a României se situează printre cele mai mici din Europa. La finele primului semestru nivelul datoriei publice se ridica la circa 40% din PIB, faţă de Grecia, unde datoria a depăşit produsul intern brut de mulţi ani, cifrându-se la peste 160% din PIB.
Alte state europene care sunt afectate de criza datoriilor sunt: Italia, Spania, Irlanda, Franţa, Portugalia sau chiar şi Belgia.
Financial Times spune că România este fragilă. Apelăm la banii din noul acord?
11 septembrie 2011, 19:06
Ultima modificare în 11 septembrie 2011, 22:06
Europa Centrală şi de Este este vulnerabilă. Economiile ţărilor din această regiune depind foarte mult de marile pieţe internaţionale, iar turbulenţele financiare le afectează într-o mare măsură. Cei de la Financial Times susţin că situaţia României este atât de fragilă încât a fost obligată să încheie un nou acord cu FMI.
Etichete: criza,
economie,
fmi
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Valentin Lazea, BNR: Ar trebui triplate taxele pe proprietate, pentru a ne încadra în deficit
- BCR a acordat 17.300 de credite prin programul Prima Casă
- După mai multe licitaţii eşuate, City Mall, interesant pentru investitori. Cel puţin 5 vor merge la negocieri
- Economistul-şef al BNR: Creşterea economică pentru 2012 va fi revizuită în scădere, la 2,5%
- Elena Udrea: „Discursul lui Obama nu diferă cu nimic de ceea ce spun eu”
- Industria auto germană este gata pentru Frankfurt Motor Show 2011
- A patra „zeiţă” de la Citroën îşi arată înclinaţiile sportive
- Războiul din Libia va continua și după prinderea lui Gaddafi. Vezi care este motivul! VIDEO
- Reîncepe ”războiul gazelor” dintre Rusia și Ucraina? VIDEO
- Al doilea model Ford care va fi produs la Craiova, spionat în SUA