Înaintea alegerilor parlamentare ungare de duminică, Volodmir Zelenski, președintele ucrainean atât de greu încercat, a spus că Orbán “ar fi singurul lider din Europa care îl sprijină fățiș pe (Vladimir) Putin”, potrivit ft.com

Premierul ungar și-a luat revanșa imediat după proclamarea victoriei, desemnându-l pe Zelenski drept unul dintre „adversarii” pe care i-a învins, împreună cu birocrații de la Bruxelles și cu jurnaliștii presei internaționale.

Chiar dacă a fost vorba despre euforia unei nopți electorale, condamnarea lui Zelenski venită din partea lui Orbán – chiar în ziua când au fost descoperite posibile crime de război comise de ruși asupra civililor ucraineni – a fost grotescă. Dar ea nu ar trebui să surprindă. În trecut, Orbán l-a lăudat pe Putin pentru că “redă măreția Rusiei”. El a avut, la Moscova, o întâlnire prietenească cu Putin, la puțin timp după invadarea Ucrainei.

Donald Trump este un alt admirator al lui Orbán. La începutul acestui an, fostul președinte american a sprijinit realegerea liderului ungar, calificându-l drept un “conducător puternic”, care a făcut o treabă “serioasă și grozavă”.

Orbán a întreținut totodată și o relație specială cu China lui Xi Jinping. Ungaria a fost primul stat membru al UE care a cumpărat vaccinul chinezesc anti-Covid-19 Sinopharm. Guvernul lui Orbán a blocat o declarație a UE cu critici la adresa Chinei pe tema Hong Kong-ului.

Asemenea atenții explică de ce alegerile din Ungaria – o țară cu mai puțin de 10 milioane de locuitori, reprezentând de-abia 2% din populația UE – au căpătat o importanță de nivel mondial. Prin declarațiile sale, Orbán a devenit purtătorul de cuvânt al unei ideologii pe care el o numește “democrație neliberală”.

În Ungaria, asta înseamnă un sistem politic care păstrează niște principii democratice, dar cărora le sustrage o bună parte din sens, Alegerile de la sfârșitul săptămânii trecute au părut corecte, dar Orbán a modificat sistemul politic în favoarea sa timp de peste un deceniu. Instanțele au fost blocate, serviciile publice au fost epurate, iar sistemul electoral a fost măsluit.

Libertatea presei a fost luată cu asalt

În primul rând, libertatea presei a fost luată cu asalt. Lui Peter Marki-Zay, liderul opoziției ungare, i s-au acordat 5 minute de emisie în direct la televiziunea de stat, și asta, pe tot parcursul campaniei electorale.

Toate ziarele din Ungaria îl susțin pe Orbán. Tocmai acest mediu politic explică de ce Ungaria este singura țară din UE care, potrivit organizației Freedon House, este “parțial liberă”.

În pofida acestei evoluții, sau poate tocmai din cauza ei, Orbán este preferatul taberei de dreapta pro-Trump din SUA. Steva Bannon, fostul coordonator de strategie al lui Trump, l-a calificat pe liderul ungar ca fiind un erou. Anul trecut, Tucker Carlson, de la Fox News, și-a mutat timp de o săptămână emisiunea la Budapesta, ca să-l înfățișeze pe ungurul Orbán un eventual model pentru SUA.

Extrema dreaptă din SUA și din Europa îl consideră pe Orbán un model din cauza naționalismului său evident, din cauza poziției sale dure față de refugiați și din cauza unor idei populiste în privința unor probleme de ordin cultural. În timpul recentei sale campanii electorale, Orbán a spus că divergențele sale cu Bruxelles-ul se datorează dorinței UE de a impune în Ungaria “aiureala genurilor”.

În realitate, principala dispută dintre Bruxelles și Budapesta constă în faptul că guvernul lui Orbán a subminat sistematic statul de drept și a canalizat fondurile UE spre apropiații săi. Un fost coleg de școală de-al lui Orbán este acum cel mai bogat om din Ungaria.

Triumful electoral al lui Orbán ar putea convinge Bruxelles-ul că a așteptat prea multă vreme ca să acționeze împotriva lui. În Ungaria, democrația neliberală e cimentată. Orbán, acum în vârstă de 58 de ani, a devenit cel mai longeviv lider național din UE și el ar putea să rămână la putere încă mulți ani de-acum încolo. Dar deși Orbán și admiratorii săi din străinătate se vor simți răzbunați și vor fi euforici, s-ar putea ca, în curând, viața lui să se mai complice.

Timp de mai bine de un deceniu, Orbán a mers ca pe sârmă. El a rămas în clubul UE, bucurându-se de beneficiile aduse de investiții, de subvenții și de niște relații tot mai puternice de ordin diplomatic și de securitate. În același timp, el a făcut curte unor personalități anti-UE, precum Putin, Trump și Xi.

Invazia lui Putin din Ucraina va face ca Orbán să-și păstreze mai greu acest echilibru

Invazia lui Putin din Ucraina va face ca Orbán să-și păstreze mai greu acest echilibru. Mânat de o indignare de ordin moral și de teamă, restul Europei se mobilizează împotriva lui Putin. S-ar putea ca dorința de a tolera jocul dublu al lui Orbán față de Rusia să scadă simțitor. După cum sublinia și Zelenski, s-ar putea ca liderul ungar să trebuiască să facă o alegere.

Până nu demult, Orbán a fost salvat de o izolare în cadrul UE cu sprijinul guvernului polonez, care a avut și el o serie de ciocniri cu Bruxelles-ul pe tema statului de drept. Dar polonezii se află în fruntea celor care cer niște acțiuni mai dure împotriva Rusiei. Ei și-au arătat nemulțumirea față de Orbán – și s-ar putea să se gândească la un compromis cu Bruxelles-ul în interesul unității UE împotriva Rusiei.

După victoria sa în alegeri, Orbán a pretins, așa cum deseori a mai făcut-o și anterior, că ideologia sa pe tema unui conservatorism neliberal reprezintă viitorul Europei. Asta e o problemă pentru restul Europei. Ea trebuie luată foarte în serios acum, când un alt naționalist autoritar comite crime de război la frontiera de est a Ungariei.

Dar izolarea crescândă a Ungariei în sânul UE oferă ocazia de a exercita asupra lui Orbán niște presiuni demult necesare. Iar aceste presiuni trebuie făcute.