Guvernul lansează un program de un miliard de euro pentru creșterea purceilor
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că, începând cu 1 septembrie, Guvernul României va lansa un program ambițios, cu o finanțare de peste un miliard de euro, destinat creșterii purceilor. Scopul principal al acestui program este de a diminua semnificativ importurile de carne de porc în următorii ani.
Barbu a menționat că, începând din 15 iunie, s-a decis investiția în aproape 45.000 de locuri de cazare pentru sectorul de reproducție a porcilor. Aceste investiții, care vor fi finalizate până la sfârșitul anului, vor permite României să producă aproximativ 1,3 milioane de purcei, care vor fi crescuți în fermele de îngrășare din țară.
Extinderea acestui program va continua, iar în următorii patru ani se estimează că România va atinge un efectiv de 8,7 milioane de capete de purcei și porci grași, ceea ce va aduce un grad ridicat de autosuficiență în producția de carne de porc.
„Am luat o decizie în 15 iunie, când am ajuns la ministerul Agriculturii și am discutat cu premierul Marcel Ciolacu: am investit în aproape 45.000 de locuri de cazare în sectorul de reproducție porc. Le vom finaliza anul acesta, asta înseamnă că România va mai produce 1,3 milioane de purcei care vor merge în fermele de îngrășat din România.
Acest program îl vom extinde. Începând cu 1 septembrie vom lansa un program de peste 1 miliard de euro pentru fermele de reproducție în sectorul de porc, ceea ce face ca România, în următorii patru ani, să ajungă la un efectiv de purcei și de porc gras de 8,7 milioane de capete, ceea ce ne-ar aduce gradul de suficiență”, a explicat Florin Barbu.
România solicită compensații de la Comisia Europeană pentru daunele cauzate de secetă
Pe lângă anunțul legat de programul de creștere a purceilor, ministrul Florin Barbu a făcut publică și solicitarea sa către Comisia Europeană pentru acordarea de compensații urgente fermierilor români afectați de secetă.
Într-o scrisoare transmisă la 7 august către comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski, Barbu a subliniat că suprafețe extinse din România au fost grav afectate de fenomene climatice nefavorabile, care au pus în pericol viabilitatea economică a fermelor și interesele de securitate ale țării.
Ministrul Florin Barbu a explicat că aceste daune semnificative necesită măsuri excepționale de compensație din partea Uniunii Europene, pentru a ajuta fermierii să facă față dificultăților cauzate de secetă.
Solicitarea vine în urma declarațiilor unor europarlamentari români care au cerut, de asemenea, sprijin financiar european pentru a ajuta comunitățile agricole din România afectate de aceste condiții climatice extreme.
„Daunele semnificative cauzate de fenomene climatice nefavorabile necesită acordarea de compensaţii urgente în baza unei măsuri excepţionale, pentru a contribui la soluţionarea problemelor specifice rezultate în urma acestor fenomene”, se arată în scrisoarea transmisă CE de către ministrul Agriculturii şi Dezvoltării rurale, Florin Barbu.