Digitalizarea administrației publice locale

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat semnarea a 1.000 de contracte de finanțare pentru unitățile administrativ-teritoriale (UAT-uri) eligibile în cadrul programului național de digitalizare a administrației publice locale.

Valoarea totală a programului este de 200 de milioane de euro și urmărește modernizarea relației dintre cetățeni și autoritățile locale prin tehnologii de ultimă generație.

Bogdan Ivan
SURSA FOTO: Facebook, Bogdan Ivan

Obiectivele programului

Proiectul vizează:

  • Interconectarea sistemelor informatice cu platforme de plăți online precum Ghișeul.ro.
  • Standardizarea site-urilor administrațiilor locale, pentru o interfață unitară și accesibilă cetățenilor.
  • Consolidarea securității cibernetice a datelor stocate de autoritățile publice.
  • Dotarea primăriilor cu echipamente IT moderne, necesare implementării noilor tehnologii.

”Valoarea totală a programului este 200 de milioane de euro şi va cuprinde pentru fiecare primărie acele nevoi care astăzi nu sunt acoperite de resurse financiare europene şi anume interconectarea sistemelor informatice cu cele de plăţi online în speţă Ghişeul.ro, crearea unui standard pentru tot ceea ce înseamnă site-urile administraţiei publice locale din România, crearea unor noi tehnologii care să aducă acelaşi format unitar în relaţia cu cetăţeanul şi în acelaşi timp consolidarea securităţii cibernetice a tuturor datelor românilor care sunt stocate în momentul de faţă în serverele autorităţilor publice locale şi de asemenea în proporţie de aproximativ 30% din bugetul fiecărei primării avem asigurate echipamente IT care să susţină aceste programe software care au tehnologia anului 2024 şi care pot, în acelaşi timp să asigure compatibilitatea tehnică cu aceste primării”, a mai transmis ministrul Digitalizării.

Bogdan Ivan
SURSA FOTO: Facebook, Bogdan Ivan

Detalii privind finanțările

Fiecare UAT va primi granturi cuprinse între 75.000 și 250.000 de lei, în funcție de dimensiunea și categoria acestora. Beneficiarii includ:

  • 2048 de primării de comune
  • 152 de primării de orașe
  • 99 de primării de municipii
  • 25 de consilii județene
  • Primăria Capitalei și primăriile de sector

În total, peste 2.300 de UAT-uri au aplicat pentru acest program.

Calendarul implementării

În prima etapă, au fost semnate contracte pentru 1.000 de UAT-uri, iar până la sfârșitul anului 2024 vor fi semnate toate celelalte contracte, astfel încât proiectele să fie implementate până la termenul limită, 31 decembrie 2025.

”Valoarea totală granturilor este cuprinsă între 75.000 şi 250.000 de lei pentru fiecare aplicant în funcţie de categoria UAT-ului şi avem garanţia că în cursul anului viitor vor fi implementate toate aceste proiecte.

În această etapă semnăm 1.000 de contracte pentru primăriile şi consiliile de judeţene din România, urmând ca până la finalul anului să mai semnăm contracte pentru celelalte 1.300 de primării şi consilii judeţene din România, care au ca termen de aplicare 31 decembrie 2025”, a explicat Bogdan Ivan.

Ce sunt UAT-urile?

România este împărțită administrativ în județe, orașe și comune, acestea fiind principalele unități administrativ-teritoriale.

La nivel local, terenurile din intravilan și extravilan, care fac parte dintr-o unitate administrativ-teritorială (UAT), sunt subdivizate în diverse unități teritoriale cadastrale.

Sectorul cadastral

Reprezintă o unitate de suprafață delimitată de elemente liniare stabile, precum drumuri, ape, canale, diguri sau căi ferate. Acesta este utilizat pentru organizarea lucrărilor cadastrale în cadrul unei unități administrativ-teritoriale (UAT).
Sectorul cadastral grupează mai multe bunuri imobile sau corpuri de proprietate alipite. Termenul înlocuiește expresiile:

„tarla” – folosită anterior în extravilan.
„cvartal” – utilizată în intravilan.

Imobil

Un imobil este definit ca o parcelă de teren, cu sau fără construcții.

Corp de proprietate

Un corp de proprietate cuprinde mai multe parcele de teren alipite, care aparțin aceluiași proprietar.

Parcelă

Parcela este o suprafață de teren situată pe un amplasament bine definit, într-o unitate administrativ-teritorială. Caracteristicile principale ale unei parcele sunt:

Are o singură categorie de folosință.
Poate avea unul sau mai mulți proprietari, în indiviziune.
Din perspectivă economică, o parcelă poate fi împărțită în subdiviziuni fiscale, care sunt porțiuni având aceeași clasificare calitativă.