Finanțare prin Electric Up 2. Sebastian Burduja: Încă 450 de milioane de lei, bani nerambursabili

Sebastian Burduja, ministrul Energiei

SURSA FOTO: Facebook, Sebastian Burduja

Sebastian Burduja dă startul unei noi etape în revoluția energetică, anunțând lansarea programului Electric Up 2. Cu o finanțare nerambursabilă de 450 de milioane de lei, companiile din România vor putea accesa fonduri pentru a investi în tehnologii verzi și eficiență energetică.

Sebastian Burduja anunță că va lansa noul program de finanțare Electric Up 2

Sebastian Burduja a subliniat importanța investițiilor, anunțând că Ministerul Energiei se pregătește să lanseze programul de finanțare Electric Up 2, un proiect foarte așteptat. Acesta a menționat că vor fi disponibile încă 450 de milioane de lei pentru mediul de afaceri, sumă nerambursabilă.

„Investiții, investiții, investiții. Intrăm astăzi în linie dreaptă cu unul dintre cele mai așteptate programe de finanțare gestionate de Ministerul Energiei, programul Electric Up 2. Punem la dispoziția mediului de afaceri încă 450 de milioane de lei, bani nerambursabili”, a dezvăluit el.

Ministrul a specificat că programul Electric Up – Ciclul II va debuta oficial pe 14 octombrie 2024, la ora 08:00, iar termenul limită pentru depunerea proiectelor este 16 decembrie 2024.

Burduja a declarat că, odată cu preluarea mandatului, a inițiat activități de reorganizare instituțională pentru a debloca acest program. În primele luni la minister, el a reușit finalizarea Ciclului I, cu decontarea rapidă a 1.525 de dosare, în valoare totală de 479,8 milioane lei.

Ministrul PNL al Energiei a subliniat că întreprinderile mici și mijlocii, precum și persoanele juridice române din domeniul HORECA, vor putea reduce costurile cu energia electrică prin instalarea de sisteme integrate. El a adăugat că, în premieră, se va finanța un pachet integrat ce include panouri fotovoltaice, stații de reîncărcare, sisteme de stocare în baterii și soluții alternative pentru încălzire și răcire, cum ar fi pompele de căldură.

Sursă: Ministerul Energiei

„Electric Up – Ciclul II – va începe oficial în data de 14 octombrie 2024, ora 08:00, iar termenul limită pentru depunerea proiectelor este 16 decembrie 2024”, a declarat Burduja.

„Odată cu preluarea mandatului de ministru am demarat activități de reorganizare instituțională pentru deblocarea acestui program. În primele luni la minister, am finalizat Ciclul I, prin decontarea în timp record a unui număr de 1.525 de dosare, în valoare totală de 479,8 milioane lei”, adaugă acesta.

„Întreprinderile mici și mijlocii și persoanele juridice române care desfășoară activități în domeniul HORECA își vor reduce costurile cu energia electrică, prin instalarea de sisteme integrate. În premieră, vom finanța un pachet integrat: panouri fotovoltaice, stații de reîncărcare, plus stocare în baterii și sisteme alternative de încălzire/răcire (de ex., pompe de căldură)”, explică el.

Finanțarea va crește până la 150.000 de euro pentru fiecare beneficiar

Burduja a anunțat că finanțarea va crește până la 150.000 de euro pentru fiecare beneficiar, față de 100.000 de euro anterior, iar puterea instalată va fi extinsă până la 150 kW. De asemenea, vor fi alocate fonduri pentru stocare, cu un minim de 30% din buget, oferind puncte bonus proiectelor care depășesc 50% din capacitate.

Ministrul a estimat că se vor instala aproximativ 3.000 de puncte de reîncărcare pentru mașinile electrice, iar cel puțin 100 MW din energie verde vor fi produși prin panouri solare, împreună cu 40 MW de capacitate de stocare a energiei electrice în regim de prosumator.

„Creștem finanțarea până la 150 mii euro/beneficiar (față de 100 mii euro anterior), creștem puterea instalată până la 150 kW și alocăm bani pentru stocare (minim 30%, cu puncte bonus pentru proiectele cu mai mult de 50% stocare)”, anunță el.

„Estimăm că se vor instala aproximativ 3.000 puncte de reîncarcare a mașinilor electrice, că vor fi puși în funcțiune cel puțin 100 MW producție energie verde prin panouri solare și 40 MW capacități de stocare a energiei electrice în regim de prosumator”, declară Burduja.

Burduja a concluzionat că România se află în mijlocul unei revoluții energetice, având aproape 14 miliarde de euro atrase pentru diverse segmente de activitate din sectorul energetic, incluzând producția, stocarea, noi tehnologii, infrastructura și eficiența energetică atât în sectorul public, cât și în cel privat.

„Suntem în plină revoluție energetică, avem aproape 14 miliarde de euro atrași pentru fiecare segment de activitate din energie, de la producere, stocare, noi tehnologii, rețele și infrastructură, până la eficiență energetică în sectorul public și privat”, a mai declarat Sebastian Burduja.