Toată atenţia va fi îndreptată spre Mattis în timp ce aliaţii din NATO aşteaptă asigurări cu privire la angajamentul SUA faţă de Alianţa Nord-Atlantică, după ce preşedintele american Donald Trump a numit organizaţia 'învechită' şi a ameninţat că va retrage sprijinul Statelor Unite dacă membrii ei nu îşi sporesc cheltuielile de apărare.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marţi că este 'încrezător' că reuniunea va reconfirma 'importanţa legăturii transatlantice' şi a cerut ţărilor membre să liniştească SUA în legătură cu eforturile lor de creştere a cheltuielilor de apărare.
Trump a criticat în mod repetat statele membre NATO că nu reuşesc să îndeplinească obiectivul alocării a 2% din PIB pentru apărare şi a cerut o distribuire echitabilă a sarcinilor.
Potrivit NATO, doar patru ţări – Grecia, Marea Britanie, Estonia şi Polonia – au îndeplinit obiectivul de 2% în afară de SUA, care poartă cea mai mare povară financiară în alianţă.
Reuniunea este de asemenea de aşteptat să intensifice implicarea NATO în lupta împotriva terorismului, în special contra grupării extremiste Statul Islamic.
SUA şi ţările din sudul Europei au pledat pentru o mai mare implicare în lupta împotriva terorismului, după ce NATO a fost doar marginal implicată în lupta împotriva grupării Statul Islamic.
Se aşteaptă de asemenea ca miniştrii apărării să decidă stabilirea unui centru de coordonare în oraşul italian Napoli unde vor fi analizate informaţii din ţări precum Libia, Siria sau Irak. AGERPRES