Organizatiile publice sau firmele private din Romania sunt asteptate sa propuna pentru finantare proiecte pentru reducerea costurilor cu energia termica prin izolarea termica a cladirilor. Termenul limita de depunere a proiectelor este 31 martie.
Agentia Romana pentru Conservarea Energiei (ARCE) face parte din comisia de evaluare a proiectelor. Presedintele ARCE, Corneliu Rotaru, sustine ca un proiect de reabilitare termica a locuintelor poate avea succes daca indeplineste trei conditii importante.
Prima conditie consta in respectarea normelor metodologice elaborate de Comisia Europeana pentru redactarea proiectelor pentru care se solicita finantare. A doua conditie importanta este ca proiectul sa fie sustinut, atat logistic, cat si practic, de o firma cu prestigiu din Uniunea Europeana. Ultima conditie pentru acceptarea finantarii unui astfel de proiect-pilot este asigurarea a 50 % din valoarea proiectului din surse proprii.
Conform normelor metodologice elaborate de CE pentru redactarea unor astfel de proiecte, trebuie prezentat si potentialul pietei, respectiv ce sanse are proiectul-pilot pentru expansiune, dupa prima faza, in care jumatate din cheltuieli sunt acoperite de Uniunea Europeana. Cu alte cuvinte, chiar daca din punct de vedere financiar romanii nu-si pot permite reabilitarea termica a cladirilor, pentru integrarea in UE aceasta masura este strict necesara. Presedintele ARCE, Corneliu Rotaru, afirma ca Agentia va prezenta la CE sapte-opt proiecte pentru reducerea consumului de energie, din care unul va avea in vedere reabilitarea sistemelor de termoficare. Reprezentantii ARCE au purtat discutii si cu reprezentantii MLPAT si Ministerul Functiei Publice pentru prezentarea unui proiect de reabilitare termica a cladirilor institutiilor publice. Corneliu Rotaru sustine ca, desi reprezentantii celor doua institutii publice si-au manifestat interesul pentru un astfel de proiect, realizarea lui este pusa sub semnul intrebarii din cauza lipsei banilor.
Pentru cladirile aflate in proprietate privata, un proiect de reabilitare termica trebuie conceput astfel incat cel putin materialele folosite sa fie importate din UE. Astfel, finantarea a 50 % din valoarea proiectului de catre CE este justificata prin contributia firmelor din tarile UE la finalizarea lucrarilor. Proiectele realizate de firmele private romanesti pentru a obtine finantare trebuie trimise direct pe adresa Comisiei Europene din Bruxelles, ARCE avand numai calitatea de consultant, si nu de centralizator al proiectelor.
Finantarea externa se obtine greu
17 februarie 2000, 12:00
Ultima modificare în 17 februarie 2000, 14:00
Organizatiile publice sau firmele private din Romania sunt asteptate sa propuna pentru finantare proiecte pentru reducerea costurilor cu energia termica prin izolarea termica a cladirilor. Termenul limita de depunere a proiectelor este 31 martie.Agentia Romana pentru Conservarea Energiei (ARCE) face parte din comisia de evaluare a proiectelor. Presedintele ARCE, Corneliu Rotaru, sustine ca un proiect de reabilitare termica a locuintelor poate avea succes daca indeplineste trei conditii important
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Om bogat, om sarac
- Punct si de la capat
- Spargatorilor li se intind capcane electronice
- Privatizarea forteaza portile cinematografelor
- Tacerea si misterul acopera rusinea lui Kohl
- Doua facturi la Conel
- Batalia pentru actiunile Agras se inteteste
- Casele de asigurari se clatina din temelii
- BPR promite depunatorilor supergarantii incerte
- Aberatiile lui Hancu cresc volumul asigurarilor de locuinte