Finanţarea flexibila cu dobândă “de criza”

Pentru a revigora piata imobiliara, o parte dintre dezvoltatori, cei care isi permit, a recurs la sisteme de finantare proprii, pe care sa le ofere potentialilor clienti. Acestora din urma nu le este solicitat un intreg dosar de documente care sa ateste solvablilitea lor, ci doar semnarea unui contract cu dezvoltatorul.  Aceasta solutie flexibila de  finantare a ridicat in randul populatiei o serie de suspiciuni. Care este castigul dezvoltatorului? De ce accepta o astfel de modalitate

Pentru a revigora piata imobiliara, o parte dintre dezvoltatori, cei care isi permit, a recurs la sisteme de finantare proprii, pe care sa le ofere potentialilor clienti. Acestora din urma nu le este solicitat un intreg dosar de documente care sa ateste solvablilitea lor, ci doar semnarea unui contract cu dezvoltatorul.

 Aceasta solutie flexibila de  finantare a ridicat in randul populatiei o serie de suspiciuni. Care este castigul dezvoltatorului? De ce accepta o astfel de modalitate de plata? El nu are rate la banca pe care sa le achite? Oare cat de serios este acest dezvoltator? Sigur nu are clauze ascunse, trecute cu steluta in subsolul contractului? Aceasta reprezinta doar o mica parte din intrebarile pe care le ridica acest subiect si pe care orice potential client si le adreseaza inainte de a da curs unei asemenea oferte. Notorietatea dezvoltatorului joaca un rol important in credibilitatea pe care o confera potentialilor clienti, insa aceasta nu este suficienta pentru a oferi garantii unui cumparator debusolat de schimbarile economico-financiare care se petrec de la o zi la alta.

Caz concret
Incurajate de initiativa marilor comanii de contructii, doua persoane fizice care dezvolta pe cont propriu proiecte imobiliare si-au prezentat dorinta de a aboda aceasta modalitate de finantare, adaptandu-se regulilor impuse de aceasta piata.

“Am hotarat sa abordam si aceasta varianta de plata pentru ca stim cat de importanta este finantarea. Vrem sa oferim clientului cea mai buna alternativa pentru achizitionarea unei locuinte si, prin ajutorul acordat de compania imobiliara agreata, sa vindem cele 18 apartamente pana in vara acestui an”, au declarat dezvoltatorii citati.   

Dezvoltatorii se adapteaza la conditiile pietei

Consultantii imobiliari EuroMetropola, care se ocupa indeaproape de acest proiect, au dorit sa precizeze ca pretul solicitat pentru o astfel de finantare nu este menit sa ofere profit si tocmai de aceea nici nu este negociabil, fiind doar o formula de atragere a cash-flow-ului necesar acestui proiect.

“Piata imobiliara trebuie sa se adapteze la necesitatile populatiei. De ce sa oferim potentialilor clienti locuinte ieftine, dar pe care sa nu si le poata permite? Sistemul de finantare propus de acesti dezvoltatori este cat se poate de simplu si nu vine cu nimic revolutionar. Valoarea unui apartament de doua camere in cele doua imobile din proximitatea Casei Presei Libere  este de 80.000 euro. Proprietarii percep o dobanda de 40.000 euro pentru o perioada de creditare de 20 de ani. In acest moment, acest tip de dobanda este avantajoas, raportat la dobanda bancara. Avansul pentru o astfel de tranzactie este de 20.000 euro, iar restul sumei de 100.000 euro va fi platita esalonat, in rate lunare fixe, timp de 20 de ani”, ne-au explicat consultantii EuroMetropola.

In cazul in care o persoana doreste sa apeleze la un credit imobiliar pentru 80.000 euro, cu un avans de 20.000 pe o perioada de creditare de 20 ani, va inapoia bancii in afara de suma initiala, alti aproximativ 100.000 euro, fara a lua in discutie comisionul de analiza dosar sau cel de rambursare anticipata.

Finantarea directa la dezvoltator  este doar o solutie temporara pe care constructorii o accepta pentru a anima tranzactiile pe piata imobiliara.

“Oferirea unei modalitati de finantare flexibile este esentiala nu numai in contextul in care piata imobiliara starneste din nou interesul clientilor. Aceasta solutie poate fi aplicata si pe termen lung, chiar daca vor fi ridicate restrictiile creditarii, avand in vedere lejeritatea pe care acest sistem o confera clientilor” au precizat reprezentantii companiei imobiliare EuroMetropola.