O ceata deasa pluteste asupra fondurilor vehiculate de partidele politice din Rominia. Aceasta ar fi concluzia care se poate formula dupa lectura raportului Asociatiei Pro Democratia (APD) din cadrul programului „Transparenta, incredere, Democratie”. Finantat de Fundatia pentru o Societate Deschisa, programul are doua obiective principale: atragerea cetatenilor i campania impotriva unei forme de coruptie cauzate de lacunele legislatiei i domeniu si elaborarea unui proiect de lege care sa amelioreze actualele reglementari ale finantarii partidelor.
Echipa de coordonare a programului a trimis partidelor politice un chestionar prin care li s-a cerut declararea costurilor de campanie pentru fiecare domeniu de activitate i parte (personal, publicitate, fonduri pentru filiale), numele mandatarului financiar si modalitatea de a aduce la cunostinta publica identitatea acestuia. De asemenea, APD a consultat Monitorul Oficial pentru culege date despre listele donatorilor si s-a adresat Secretariatului General al Guvernului pentru a obtine pentru fiecare an (1996 – 2000) cuantumul subventiilor bugetare conform art. 39 din Legea partidelor politice. in ultimul rind, asociatia a solicitat Ministerului Finantelor date referitoare la identitatea mandatarilor financiari ai partidelor. Rezultatele acestor actiuni cuprinse i raportul dat publicitatii sunt dezamagitoare. Astfel, pe 17 mai a.c., APD a iaintat unui numar de 12 partide politice un chestionar privind costurile de campanie, numele mandatarului financiar si felul cum gruparile politice percep transparenta financiara. S-au primit raspunsuri numai din partea Uniunii Fortelor de Dreapta si a Aliantei pentru Rominia. Dar si aceste raspunsuri sunt lipsite de concretetea cifrelor financiare. Aflam totusi ca, i Bucuresti, costurile campaniei la alegerile locale din acest au fost pentru UFD de 250.000 – 300.000 dolari. in teritoriu, UFD a declarat ca itreaga campanie a costat 100.000 dolari. ApR a apreciat ca i Bucuresti costurile campaniei s-au ridicat la 720 milioane lei, i timp ce i teritoriu campania a costat 7,1 miliarde lei. UFD a spus ca 58% din bugetul sau de campanie provine din donatii, i timp ce ApR a declarat ca 70% din bugetul alocat campaniei electorale a fost format din donatii. Cum spuneam, restul partidelor politice au ignorat chestionarul Asociatiei Pro Democratia.
PDSR nu a mai declarat donatiile de ani de zile
Un capitol aparte este rezervat publicarii fondurilor partidelor politice i Monitorul Oficial. Potrivit articolului 35 (6) din Legea partidelor politice nr. 27/96, lista donatorilor cu sume mai mari de zece salarii de baza minime pe tara se publica i Monitorul Oficial pina la data de 31 martie a anului urmator. Pentru anul 1999, PDSR, PNL, PNR si PS nu au publicat lista donatorilor i Monitorul Oficial. E greu de crezut ca aceste partide nu au beneficiat de donatii. De altfel, PDSR nu si-a publicat donatiile primite i ultimii trei ani. Raportul atrage atentia ca „donatiile facute de catre diferite fundatii partidelor reprezinta una dintre posibilitatile de icalcare a legii, deoarece identitatea donatorului se face pierduta pe traseul complicat al circulatiei fondurilor de la donator la fundatie.” Capitolul acesta, chiar si incomplet, este cel mai spectaculos. Astfel, i 1997, aflam ca SC Daewoo si Rom Trading SA s-au numarat printre firmele care au facut donatii Partidului Democrat.
in acelasi an, Viorel Catarama a donat Partidului National Liberal suma de 10.160.000 lei. in 1998, Remus Opris si Ion Diaconescu au donat propriului partid 20,05 milioane lei, respectiv 3,2 milioane lei. in 1996, Banca Columna facea o donatie de 37,5 milioane de lei Partidului Noua Rominie.
in afara donatiilor, a cotizatiilor si a bunurilor materiale primite de la organizatiile internationale la care sunt afiliate, partidele „traiesc” si din subventii de la bugetul de stat. Suma alocata anual partidelor politice nu poate fi mai mare de 0,04% din bugetul de stat. Partidele politice reprezentate i Parlament primesc o subventie proportionala cu numarul de mandate obtinute. Astfel, pentru un mandat revin partidului 3.300 dolari din subventia de stat.
Raportul Asociatiei Pro Democratia este prima tentativa de a limpezi, cu gratie, caile itortocheate ale finantarii partidelor politice. Pina cind partidele politice vor ivata lectia transparentei financiare, va curge multa cerneala pe asemenea rapoarte.
Finantarea partidelor se face pe sub masa
14 septembrie 2000, 12:00
Ultima modificare în 14 septembrie 2000, 15:00
O ceata deasa pluteste asupra fondurilor vehiculate de partidele politice din Rominia. Aceasta ar fi concluzia care se poate formula dupa lectura raportului Asociatiei Pro Democratia (APD) din cadrul programului "Transparenta, incredere, Democratie". Finantat de Fundatia pentru o Societate Deschisa, programul are doua obiective principale: atragerea cetatenilor i campania impotriva unei forme de coruptie cauzate de lacunele legislatiei i domeniu si elaborarea unui proiect de lege care sa amelior
Etichete: arhiva,
partid
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Toamna se numara sacourile
- Remes tradeaza cauza
- Elcond Zalau reduce pierderile
- Bursele i SUA plutesc pe Internet
- Tacerea BNR da apa la moara investitorilor FNI
- BCR ia locul Bancii „Ion L?iriac”
- My X valoreaza un milion de dolari
- Cluburile de fotbal si-au tras fatada virtuala
- 30 milioane euro pentru IMM
- Bazar