Marcel Ciolacu a declarat recent că Guvernul României este angajat să mențină deschise toate căile de finanțare europene. Potrivit premierului, acest lucru implică punerea în aplicare a reformelor asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Declarația premierului a venit marți, după o întrevedere cu reprezentanții Confederației Patronale Concordia și ai Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România
Premierul Marcel Ciolacu continuă dialogul cu mediul de afaceri
Astfel, premierul Marcel Ciolacu a continuat dialogul cu mediul de afaceri, care a inclus până acum consultări și cu reprezentanții marilor retaileri, ai industriei construcțiilor și cu cei ai industriei alimentare.
„Guvernul României este angajat să mențină deschise toate căile de finanțare europene, fapt ce implică punerea în aplicare a reformelor asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Economia națională și cetățenii români au nevoie de investiții și de servicii publice de mai bună calitate”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.
De asemenea, reprezentanții Guvernului au prezentat mediului de afaceri principiile care stau la baza planului de măsuri economice, aflat acum în curs de elaborare la nivelul Executivului.
Scopul planului este să permită statului român accesarea tuturor fondurilor europene disponibile, cât și să determine mai multă strictețe în privința cheltuielilor publice.
Membrii Executivului au menționat că prin aceste măsuri sunt identificate resurse suplimentare pentru a îndeplini angajamentul public de a aloca mai multe fonduri pentru cele două sectoare publice esențiale, Educația și Sănătatea.
„Guvernul rămâne deschis dialogului și consultărilor cu mediul de afaceri”, a transmis Executivul.
Marcel Ciolacu a fost avertizat cu privire la banii din PNRR
În altă ordine de idei, Emil Boc, preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), a lansat un avertisment pentru premierul Marcel Ciolacu. Potrivit acestuia, România riscă să nu poată beneficia de banii din PNRR.
„E corect să spunem că domnul ministru Câciu a fost foarte receptiv pe această temă şi ne-a dat asigurări că până la 1 septembrie facturile restante vor fi achitate şi, evident, va face un mecanism mult mai rapid de achitare a acestor facturi. Deci, avem, deja, un orizont de timp cu care putem vorbi cu constructorii.
Riscul este următorul, constructorii ne notifică cu privire la faptul că reziliază sau ne cer penalităţi de întârziere, noi trebuie să dăm în judecată Guvernul că nu ne vin bani din fonduri. Avem acum un calendar previzibil, 1 septembrie, de achitare a restanţelor, ceea ce ne dă nouă o gură de oxigen în relaţia cu constructorii”, a declarat Emil Boc.