ii vom acorda, chiar daca vor ramane mai putine organizatii pe lista de finantare". Cat priveste suma globala alocata acestor subventii, nu am reusit s-o aflam. In anuntul de lansare a programului, se specifica vag: "...acordarea de subventii de la bugetul de stat, pe anul 2004, in limita fondurilor aprobate cu aceasta destinatie...". Cum bugetul detaliat al MCC pe anul 2004 nu este publicat nicaieri, nu se stie exact cum vor afla organizatiile informatia. Suma vehiculata de catre surse din Mini
ii vom acorda, chiar daca vor ramane mai putine organizatii pe lista de finantare”. Cat priveste suma globala alocata acestor subventii, nu am reusit s-o aflam. In anuntul de lansare a programului, se specifica vag: „…acordarea de subventii de la bugetul de stat, pe anul 2004, in limita fondurilor aprobate cu aceasta destinatie…”. Cum bugetul detaliat al MCC pe anul 2004 nu este publicat nicaieri, nu se stie exact cum vor afla organizatiile informatia. Suma vehiculata de catre surse din Minister se situeaza in jurul a trei miliarde de lei. Una peste alta, initiativa este buna, dar la detaliile concrete de aplicare a sa mai este mult de lucru. Chiar si reprezentantii MCC au recunoscut ca este prima data cand au de a face cu acest gen de informatii si ca sunt putin luati prin surprindere de evenimente. „Detaliile referitoare la aceste subventii se gasesc in hotararea de guvern”, mai spune Valentina Rodinceanu. Este vorba despre Hotararea nr. 49/2003, de aprobare a normelor metodologice privind stabilirea criteriilor de acordare a unor subventii asociatiilor si fundatiilor. Aici sunt stabilite conditiile de eligibilitate si procedura de solicitare a subventiei. Criteriile sunt considerate usor restrictive de catre unele organizatii, mai ales acele referitoare la „raportul privind activitatea solicitantului in ultimii trei ani calendaristici”. „Totusi, conditiile mai stricte sunt justificate. Trebuie sa raspunzi la anumite intrebari pentru banii pe care ii vei primi. Cu cat ai mai multe argumente in sprijinul proiectului tau, esti mai indreptatit sa soliciti fonduri. Noi am pregatit dosarul de proiect chiar din primavara”, spune Aura Corbeanu, director executiv UNITER. Pe de alta parte, aceasta initiativa este o premiera in Romania, in contextul in care dificultatea obtinerii de finantari nu mai este un secret pentru nimeni. „Tocmai din acest motiv, este posibil ca aceasta initiativa sa atraga un numar foarte mare de solicitari. In acel moment evaluarea devine dificila, nemultumirile celor care nu au primit finantari sunt inerente, iar interpretarile, din cele mai diverse. In acest sens, poate ar fi util, dupa modelul Programului Cultura 2000 al Uniunii Europene, sa se stabileasca o serie de prioritati si o suma maxima care poate fi acordata pe proiect”, spune Radu Mateescu, presedintele executiv al Fundatiei Concept. Un studiu realizat de Asociatia Ecumest in primavara anului 2003 a relevat cat de putine organizatii culturale beneficiaza de fonduri publice in Romania. Acest fenomen are mai multe cauze si mai multe posibile solutii: „in primul rand, trebuie ca autoritatile sa prevada asemenea fonduri in bugetul lor. Dar atata vreme cat ONG-urile nu vor invoca legislatia existenta pentru a solicita sprijin financiar, multe autoritati publice s-ar putea nici sa nu o faca. Este deci nevoie de presiune din partea ONG-urilor pentru ca acest mecanism sa devina functional”, spune Oana Radu, director de programe la Asociatia Ecumest.
Mai putin de o treime din ONG-uri au primit finantare
· Din studiul Asociatiei Ecumest, denumit „Accesul organizatiilor neguvernamentale culturale la fonduri publice”, reiese ca putine ONG-uri au beneficiat de sustinere financiara din fonduri publice, de la autoritatile centrale sau locale, pentru proiectele culturale pe care le-au derulat. „Legislatia nu interzicea o asemenea sustinere, dar nici nu o prevedea distinct, astfel incat multe autoritati publice au invocat fie inexistenta unei legislatii, fie insuficienta fondurilor. O asemenea prevedere care sa precizeze clar dreptul ONG-urilor de a solicita fonduri publice a fost introdusa de Legea nr. 245/2001 care nu a devenit insa functionala decat de foarte scurt timp, in februarie 2003”, spune Oana Radu, director de programe, Asociatia Ecumest.
· Din studiul mentionat reiese ca autoritatile centrale si locale au acordat pana acum putina atentie proiectelor ONG. Din cererile inaintate in anul 2002 diferitelor directii ale MCC, doar circa 20-30% au primit finantare. Plus ca, „din cele patru consilii judetene analizate, numai Timis a participat financiar in ultimii doi ani la proiecte cu un ONG cultural”
Noutati finantari
208 proiecte castigatoare la „Fondul pentru Societate Civila”Delegatia Comisiei Europene in Romania si Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile au anuntat cele 208 proiecte selectate pentru o finantare de aproximativ noua milioane euro, prin Fondul pentru Societate Civila din cadrul programului Phare al Uniunii EuropeneProiectele prevad urmatoarele activitati:
a) In cadrul Componentei Birouri de Consiliere pentru Cetateni (BCC), 23 de birouri noi vor facilita accesul cetatenilor la servicii de informare si consiliere, iar cele 34 de birouri deja infiintate isi vor consolida si extinde serviciile; Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni va consolida durabilitea si eficienta serviciilor membrilor sai. sase noi centre de resurse pentru ONG-uri vor fi infiintate pentru a sprijini organizatiile neguvernamentale.
b) In cadrul Componentei de Dezvoltare a Sectorului ONG, 18 proiecte se vor orienta catre activitati de formare pentru sporirea capacitatii profesionale a ONG-urilor, iar opt proiecte vor sprijini dezvoltarea parteneriatelor locale.
c) In cadrul Componentei pentru Educatie Civica si Media Independenta, 12 proiecte vor dezvolta activitati de educatie civica cu impact national sau regional, adresate copiilor si tinerilor, iar 10 proiecte vor sprijini dezvoltarea si consolidarea unei mass-media independente si profesioniste.
d) In cadrul programului Phare –
Acces, 53 de proiecte in sectorul social vor sprijini integrarea persoanelor si grupurilor marginalizate din punct de vedere economic, social sau politic, 22 de proiecte vor promova adoptarea si implementarea acquis-ului comunitar in domeniul protectiei mediului si al dezvoltarii socio-economice si 21 de proiecte vor consolida retelele de ONG-uri prin participarea la evenimente multinationale la nivelul Uniunii Europene, in domeniul social, al protectiei mediului si al dezvoltarii socio-economice.
Curier finantari
Iulian Constantin, Bucuresti: Sunt student si detin o Asociatie Familiala care se ocupa cu mestesugurile din papura si nuiele. Doresc sa-mi spuneti care sunt conditiile pentru a obtine credite Sapard si cum pot obtine toate detaliile legate de aceste credite. Mentionez ca nu am putut accesa www.sapard.roAdresa www.sapard.ro este corecta, insa site-ul se confrunta momentan cu dificultati tehnice, care vor fi remediate in curand. Alte surse de informare pentru Sapard: www.infoeuropa.ro, www.finantare.ro. Ghidul solicitantului, insa, unde sunt precizate toate conditiile, nu pot fi obtinute decat in mod direct de la biroul regional Sapard de care apartineti. De aceea, pana va fi accesibil site-ul, incercati sa contactati direct Agentia Sapard la adresa: str. Negustori, nr. 1-B, sect. 2, Bucuresti, tel: 021-3110868, fax: 021-3156779. Masura 3.4, care include si activitatile mestesugaresti, va finanta 1.300 de proiecte din domeniu si se adreseaza asociatiilor familiale constituite in baza Legii nr. 507/2002. De aceea, echipa care realizeaza site-ul www.finantare.ro ofera documentatiile respective celor interesati care o contacteaza la adresa: echipa@finantare.ro.
Stoica Marian, Bucuresti: „In urma cu doua luni am citit despre un proiect de finantare belgian pentru productia de piese auto compatibile cu piata europeana. Va rog sa ma ajutati cu denumirea programului respectiv.”Singurul program care se apropie de descrierea dumneavoastra este cel al Ministerului Industriei si Resurselor. Detalii: https://www.finantare.ro/ro/ oportunitati/mir_imm.shtml.