PGM sprijina activitatile legate de promovarea dialogului, schimbul de informatii, incurajarea parteneriatului organizatiilor cu actorii importanti. Acestia din urma sunt agentiile guvernamentale, organizatiile societatii civile, fundatiile, sectorul privat. Parteneriatele trebuie sa vizeze diferite probleme de dezvoltare socio-economica. Exemple de domenii de activitate: serviciile publice, aplicarea legii, masuri anticoruptie, imbunatatirea serviciilor primare (sanatate, educatie, protectia copilului), accesul la oportunitati de dezvoltare (informatii asupra pietei, sprijin pentru activitati economice etc.). Activitatile finantate includ organizarea de conferinte si seminarii, editii speciale ale unor publicatii sau costurile de lansare ale unor publicatii, materiale audio-vizuale sau alte eforturi inovative pe care organizatiile mici, in general, le gasesc dificil de acoperit prin bugetele proprii.
„Ceea ce este apreciat intr-adevar este daca introducerea sau rezumatul cererii reuseste sa explice in trei, patru randuri ce isi propune proiectul si cum vor fi realizate obiectivele. Acest lucru da un fir calauzitor evaluatorului, pentru a urmari expunerea ulterioara a proiectului in cunostinta de cauza. Este de un real ajutor evaluatorului, care, altfel, adeseori, citeste pagini intregi pentru a intelege ce-si propune solicitantul si trebuie sa reia de la inceput lectura pentru a vedea logica proiectului. Mai trist este atunci cand ajungi la sfarsit si tot nu intelegi!”, explica Dan Petrescu, coordonator al programului din partea Bancii Mondiale. Majoritatea granturilor acordate sunt in valoare de cateva mii de dolari, in mod exceptional mergand pana la 5.000 USD. Exista si granturi mai mici, dar granturi mai mari sunt rare. PGM finanteaza rar mai mult de jumatate din bugetul propus pentru o activitate. Este deci preferabil ca granturile sa ajute la atragerea unor contributii aditionale din alte surse. „Existenta cofinantarii nu este o conditie la depunerea proiectului, dar acesta trebuie sa prezinte un plan realist, eventual scrisori de angajament din partea altor surse de finantare. Dincolo de sprijinul direct, programul isi propune sa fie si un catalizator pentru obtinerea de finantari suplimentare pentru ONG-uri”, mai spune Dan Petrescu. Un alt aspect la care evaluatorii se uita este eficienta programului. Asa cum spune coordonatorul programului, s-a intamplat de mai multe ori sa primeasca solicitari de finantare a unor proiecte in valoare de 4.000 – 5.000 de dolari care se adresau unui numar de 15 – 20 de beneficiari. Alt proiect se adresa unui numar de 100-200 de beneficiari. Diferenta de eficienta este evidenta si este luata in considerare. „Inainte de a incepe redactarea cererii, solicitantul trebuie sa aprofundeze doua aspecte. Primul este strategia si planul de actiune al propriei organizatii. Al doilea, domeniile pe care programul de finantare le sprijina. Trebuie sa existe o potrivire intre acestea”, mai spune Dan Petrescu.
Informatii utile pentru solicitarea unui grant
· Solicitantii trebuie sa fie atenti la conceperea proiectelor de finantare, deoarece concurenta pentru granturi este foarte mare.
· Un alt aspect care trebuie tratat cu atentie este faptul ca PGM, avand un buget limitat, nu poate sprijini toate activitatile care merita sprijin si pentru care s-au primit cereri.
· Termenul-limita pentru depunerea cererilor este 28 februarie 2003, urmand ca cererile aprobate sa fie anuntate in perioada martie-aprilie 2003.
· Cererile se trimit prin posta sau fax la adresa: Dan Petrescu – Relatii Externe, Biroul Bancii Mondiale in Romania, Bd. Dacia nr. 83, sector 2, Bucuresti – Romania, Fax: (021) 20.10.338.