Finantari pentru mediu

Enviromental Asset Management (EAM), administratorul fondului Central and Eastern European Fund (CEEEIF, cunoscut si sub denumirea de EIP), a desemnat recent banca de investitii Evanston Capital Advisors (ECA) drept reprezentantul sau la Bucuresti. In aceasta calitate, ECA se va ocupa de cautarea de potentiale investitii pentru CEEEIF si de monitorizarea investitiilor fondului in Romania, Moldova si Bulgaria. EIP este un fond cu capital de risc si finanteaza investitii de mediu, fiind un investi

Enviromental Asset Management (EAM), administratorul fondului Central and Eastern European Fund (CEEEIF, cunoscut si sub denumirea de EIP), a desemnat recent banca de investitii Evanston Capital Advisors (ECA) drept reprezentantul sau la Bucuresti. In aceasta calitate, ECA se va ocupa de cautarea de potentiale investitii pentru CEEEIF si de monitorizarea investitiilor fondului in Romania, Moldova si Bulgaria. EIP este un fond cu capital de risc si finanteaza investitii de mediu, fiind un investitor de capital social. Nivelul investitiilor este cuprins intre 0,5 si 3,3 milioane de euro pe companie. Fondul va fi intotdeauna actionar minoritar, de obicei in procent de 20-40%, investitiile fiind facute pe termen lung: 2-7 ani.
Oferta de finantare este deosebit de tentanta pentru societatile romanesti care au nevoie de fonduri pentru dezvoltarea afacerii, mai ales ca atragerea de sume considerabile nu necesita plata unor dobanzi. Cel mai important criteriu pentru selectia unei cereri de finantare este potentialul de crestere accelerata a companiei, care sa isi poata dubla marimea si valoarea in doi ani. Fondul se asteapta ca aceste companii sa isi sporeasca vanzarile si profitabilitatea cel putin timp de 5 ani.
Pentru ca o companie sa beneficieze de o suplimentare a capitalului social trebuie sa ofere produse sau servicii care tin sub control sau chiar amelioreaza conditiile de mediu. Societatile candidate trebuie sa se conformeze tuturor reglementarilor de mediu si sa vanda bunuri sau servicii care sa le permita clientilor lor sa-si desfasoare activitatea conform directivelor UE. Calitatea managementului trebuie sa se regaseasca in impunerea firmei in fata concurentei prin strategii adecvate. Intrucat fondul nu investeste pe o perioada mai lunga de 10 ani, se prefera investitiile care ofera companiilor oportunitatea sa se listeze pe piata bursiera, de a se dezvolta, de a fi recapitalizate, achizitionate sau fuzionate intr-o perioada de cinci ani. Fondul EIP nu investeste in proiecte sau companii din sectorul public (aflate in proprietatea guvernului). Totusi, companiile din sectorul privat in care se investeste au colaborari stranse cu sectorul public, municipalitatile in special. Un proiect tipic de investitie municipala poate atrage fonduri EIP in proportie de 40-60%, diferenta fiind acoperite din resursele proprii ale municipalitatii. In situatii exceptionale, fondul va investi direct in proiectele companiilor finantate de el.
In luna noiembrie 2000, fondul EIP s-a angajat sa investeasca in S.C. Gaz Vest S.A., una din primele si cele mai mari societati private de distributie a gazelor naturale din Romania. Aceasta a fost si prima investitie facuta de fondul EIP in Romania, tranzactie in care banca de investitii ECA a reprezentant compania romaneasca. ECA este specializata in cautarea si reprezentarea de societati private romanesti in cautare de capital, din domenii cu mare potential si un management performant, avand deja la activ intermedierea unor tranzactii importante pe piata romaneasca, finalizate cu succes.     

Modalitatea de obtinere a finantarii
Candidatii trebuie sa prezinte un plan de afaceri detaliat (redactarea acestuia este explicata la adresa https://www.eip.ngo.ro/), care sa specifice:
– cum se va dezvolta afacerea
– pentru ce anume va fi folosit noul capital
– poiecte financiare pentru urmatorii cinci ani
– documente contabile auditate pentru ultimii trei ani (daca exista).
Trebuie elaborat un plan alternativ, pentru eventualitatea in care Fondul se retrage din finantarea companiei. Dupa o analiza initiala a valabilitatii companiei, propunerea de investitie este inaintata Comisiei de Investitii a EIP. Urmatoarea etapa consta in negocieri directe intre compania vizata si EIP. Intregul proces de investitie poate dura 12 – 29 saptamani.
sursa: www.eip.ngo.ro

Domeniile selectate pentru investitii
– Servicii de mediu (inginerie, finante, consultanta)
– Incalzire si energie
– Resurse naturale
– Tehnologii curate
– Colectarea si prelucrarea deseurilor solide
– Reutilizarea deseurilor
– Controlul poluarii
– Echipamente de mediu
– Economisirea energiei
– Reciclare
– Canalizare municipala
– Instalare si operare sisteme de distribuire a apei potabile
– Statii de epurare a apelor uzate
– Software de mediu