Finanţările în leasing, mai «uşoare» cu o treime

Piaţa de leasing a scăzut cu aproape o treime în primul trimestru. Societăţile continuă să acorde finanţări clienţilor, dar la o valoare medie mai mică decât anul trecut. Finanţările prin leasing au înregistrat un declin puternic în această perioadă. În primul trimestru din 2010, volumul finanţărilor activelor noi a scăzut cu 32% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, până la 242 milioane de euro. Există totuşi companii de leasing care acordă în continu

Piaţa de leasing a scăzut cu aproape o treime în primul trimestru. Societăţile continuă să acorde finanţări clienţilor, dar la o valoare medie mai mică decât anul trecut.

Finanţările prin leasing au înregistrat un declin puternic în această perioadă. În primul trimestru din 2010, volumul finanţărilor activelor noi a scăzut cu 32% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, până la 242 milioane de euro. Există totuşi companii de leasing care acordă în continuare finanţări pentru contracte noi. Impuls Leasing, Raiffeisen Leasing şi Porsche Leasing sunt câteva dintre acestea.

Astfel, în primele luni ale acestui an, Raiffeisen Leasing a acordat finanţări persoanelor juridice, în marea lor majoritate întreprinderi mici şi mijlocii. Conform reprezentanţilor companiei, au fost finanţate firme din industria construcţiilor de maşini, industria medicală, logistică, transporturi, construcţii. Pentru a fi eligibili, solicitanţii trebuie să aibă peste 12 luni de activitate, fără datorii la stat sau către alte instituţii financiare.

Raiffeisen Leasing a încheiat contracte a căror valoare a fost cuprinsă între 20 mii şi 30 mii de euro, dar au fost şi câteva cu valori mult mai mari: între 300 mii şi 400 mii de euro. Au fost finanţate echipamente medicale, echipamente pentru logistică, maşini cu comandă numerică, echipamente de construcţii, precum şi autovehicule de transport. „Suntem pregătiţi să finanţăm afaceri viabile, care au viziune şi perspective şi care sunt gândite în baza unui plan de afaceri bine realizat. Companiile nu-şi mai pot permite un al doilea an 2009. Anul 2010 este important pentru perspectivele de continuitate a afacerilor în 2011 şi 2012“, declară Felix Daniliuc, director general Raiffeisen Leasing.

Oferta financiară a Raiffeisen Leasing diferă în funcţie de tipul bunului de finanţat, care poate fi nou sau rulat pentru autovehicule şi nou pentru echipamente. Dobânda este cuprinsă între 8% şi 9% (variază şi în funcţie de cursul Euribor), iar clientul trebuie să dispună de un avans  cuprins între 20% şi 30% din valoarea bunului finanţat. Printre sectoarele vizate pentru finanţări viitoare, Raiffeisen Leasing enumeră: sectorul medical, energii alternative, industria construcţiilor de maşini, infrastructura, agricultura, finanţarea de proiecte imobiliare.

Niciun leu pentru firme nou-înfiinţate

O altă societate de profil, MKB Romexterra Leasing, se axează în perioada curentă pe finanţarea persoanelor fizice sau juridice, cu preponderenţă persoane juridice, doar pentru bunurile recuperate. Solicitanţii companii trebuie să aibă cel puţin un an vechime pentru a fi eligibili, să nu înregistreze întârzieri mai mari de 30 de zile la Centrala Riscurilor Bancare şi la cea a incidentelor de plăţi,  să dovedească existenţa unor contracte în derulare. Reprezentanţii companiei declară că valoarea medie finanţată în ultima perioadă este de aproximativ 30.000 euro, iar majoritatea bunurilor finanţate sunt autovehicule grele (semiremorci, cap tractor, autobasculante).

Impuls Leasing, care are ca obiect de activitate leasing financiar şi ope­raţional, a acordat în primele luni ale anului 2010 finanţări atât clienţilor persoane fizice, cât şi persoanelor fizice autorizate şi persoanelor juridice. Reprezentanţii companiei declară că valoarea medie a contractelor semnate în primele patru luni ale anului a fost de aproximativ 16.000 euro şi că au fost finanţate preponderent autovehicule, deoarece cererea de echipamente este încă foarte redusă.

În ce priveşte criteriile de eligibilitate, în cazul persoanelor fizice, acestea „trebuie să facă în primul rând dovada unui loc de muncă stabil şi a unui venit în conformitate cu normele BNR“, susţin reprezentanţii Impuls Leasing. Pentru persoanele fizice autorizate, respectiv persoanele juridice, criteriile de acordare, respectiv scoringul, nu s-au schimbat. Chiar dacă compania este axată pe retail, va acorda în continuare finanţări atât persoanelor fizice, cât şi firmelor.

Companiile, principalii clienţi

Şi Porsche Leasing a acordat finanţări în ultima perioadă persoanelor fizice şi juridice doar pentru maşini şi vehicule mici, aparţinând mărcilor grupului Porsche: VW, Audi, SEAT, Skoda, Porsche şi Bentley. Kurt Leitner, CEO Porsche Finance Group, declară că „în 2009, valoarea medie finanţată a fost de 12.160 euro. Intenţia noastră este să conti­nuăm să acordăm finanţări şi în lunile următoare“.

Conform datelor Asociaţiei Societă-ţilor de Leasing Bancar (ALB), în T1 din 2010 clienţii corporativi au atras cea mai mare parte (95%) din totalul finanţărilor, urmaţi de componenta de retail (4%) şi de sectorul public (1%).

Companiile nu îşi pot permite un  al do­ilea an 2009. Anul 2010 este im­por­tant pentru perspectivele de con­tinu­itate ale afacerilor în anii 2011 şi 2012.
Felix Daniliuc, director general, Raiffeisen Leasing

Valori medii finanţate

– Raiffeisen Leasing: 20.000-30.000  euro. Dobândă: 8%-9%. Avans: 20%-30%.
 
– Impuls Leasing: 16.000 euro – preponderent autovehicule.

– Porsche Leasing: 12.160 euro – doar pentru maşini şi vehicule mici, care aparţin  mărcilor grupului Porsche.

– MKB Romexterra Leasing: 30.000 euro, pentru bunuri recuperate, în special autovehicule grele.