Finanţările în leasing vor creşte în a doua jumătate a acestui an, consideră 90% dintre profesioniştii care activează pe această piaţă, chestionaţi în cadrul sondajului semestrial realizat de Leaseurope, organizaţia europeană a industriei de leasing.
Sondajul a fost realizat împreună cu Invigors EMEA, specialişti în consultanta internaţională pentru finanţarea în leasing a bunurilor şi echipamentelor, pe tema 'Încrederea în Mediul de Afaceri la nivel European'.
Potrivit unui comunicat de presă al Asociaţiei Societăţilor Financiare – ALB România, reprezentanţii industriei din ţara noastră se aşteaptă ca finanţările să urmeze trendul european. 'Optimismul evidenţiat de studiul realizat la nivelul industriei europene de leasing reprezintă un semnal bun, confirmat şi la nivelul pieţei româneşti de o bună dinamică de creştere a volumelor finanţate în primele 6 luni ale acestui an, comparativ cu perioade similare ale anilor trecuţi. La nivelul asociaţiei de leasing, suntem cu toţii angajaţi într-un demers menit să transpună acest optimism într-un sentiment de încredere în rândul clienţilor, prin repoziţionarea leasingului ca soluţie de finanţare simplă, cu efect şi beneficii imediate în creşterea afacerii acestora. În egală măsură, dorim să evidenţiem concret impactul direct şi indirect, pe care industria de leasing îl are în creşterea economică a ţării', a declarat Felix Daniliuc, preşedintele ALB.
Studiul mai arată că 57% dintre repondenţi nu anticipează nicio schimbare în ceea ce priveşte marjele de profit, în timp ce 29% estimează că acestea vor scădea în organizaţiile lor, la fel cum se evidenţia în sondajul precedent. 'De asemenea, peste 58% dintre participanţii la sondaj estimează că profitul lor net va creşte în următorul semestru, din nou un procent similar cu cel înregistrat în sondajul din decembrie anul trecut', se mai arată în comunicatul citat.
Referitor la gradul de îndatorare, majoritatea participanţilor (62%) anticipează că acesta va rămâne neschimbat pentru următoarele şase luni, iar în ceea ce priveşte nivelul de credite neperformante, aşteptările sunt ca acestea să rămână la un nivel similar cu sondajul precedent.
'Aşteptările industriei cu privire la o serie de indicatori-cheie care acoperă nivelurile de servicii, cheltuieli şi de personal indică, de asemenea, îmbunătăţiri pentru a doua jumătate a anului 2014 iar peste jumătate dintre respondenţi (57%) au spus că organizaţiile lor au ca obiectiv creşterea afacerilor. Această creştere este axată atât pe creşterea finanţării activelor, precum vehiculele dar şi a celor care vizează domeniul agricol sau tehnologic. De asemenea, se constată dorinţa de extindere geografică, atât în interiorul cât şi în afară Europei', se subliniază în comunicatul ALB. AGERPRES