Finanţările în lei, mai ieftine la IFN decât la bănci

Măsurile BNR se transmit mai repede la instituțiile financiare nebancare (IFN) decât la bănci: finanțările în lei pentru persoane fizice au dobânzi sub cea de politică monetară și sunt mai ieftine chiar decât împrumuturile în euro

Noul regulament de creditare afectează și companiile de leasing, nu doar creditele de consum acordate de băncile comerciale. Acesta are ca scop reducerea gradului de îndatorare acceptat la finanţările în monedă străină (35% din venituri în lei şi 10% în valută) şi limitarea perioadei de leasing la 60 de luni.
„Din acest punct de vedere, piaţa de leasing va fi afectată în sensul limitării accesului persoanelor fizice la leasingul în euro, nu însă şi la leasingul în monedă naţională, unde gradul de îndatorare va rămâne la 35%. Pe termen scurt, impactul asupra pieţei va fi negativ, în sensul că unele persoane fizice care se încadrau în criteriile de eligibilitate până la data intrării în vigoare a noului regulament nu vor mai fi eligibile pentru finanţare, în principal din cauza diferenţelor de dobândă între euro şi lei“, spune Bogdan Speteanu, CEO BCR Leasing.
Prin această normă, BNR încurajea­ză finaţarea în lei şi, implicit, lea­singul în monedă naţională, măsură care, pe termen lung, protejează atât utilizatorul, cât şi finanţatorul de riscul valutar, stabilizând piaţa şi diminuând riscul. „Este de aşteptat ca ponderea finanţărilor în monedă naţională să crească în volumul total al finanţărilor în leasing. În acelaşi timp, ne aşteptăm ca diferenţele dintre dobânzile pentru euro şi cele pentru lei să se diminueze, ceea ce va încuraja în plus finaţarea în monedă locală“, subliniază Speteanu.

Timid, leasingul în monedă naţională a început deja să îşi facă loc pe piaţa românească. Pentru a deveni competitive, societăţile de leasing au început să coboare dobânzile la finanţările în lei. De la 10,65%, dobânda practicată de BRD Sogelease, la 6,68% la Banca Transilvania, până la incredibila dobândă de 4% de la Dacia Finance, destinată exclusiv finanţărilor de autoturisme marca Dacia.
Menţionăm că ponderea persoa­ne­lor fizice în totalul finanţărilor în leasing la nivelul pieţei naţionale este redusă, sub 10% din volumul total al finanţărilor, şi că majoritatea covârşitoare a clienţilor de leasing sunt persoane juridice.
Interesant este faptul că împru­muturile de nevoi personale acordate în lei persoanelor fizice de către băncile comerciale sunt mult mai scumpe decât o finanțare în leasing. Chiar dacă există și câteva bănci care au scăzut dobânda sub 10% la creditele în lei, costurile rămân mai mari decât cele valabile la două IFN-uri care oferă deja finanțare în lei. Mai mult, există și cazuri în care, cu aproximativ aceeași dobândă afișată, oferta băncii are o dobânddă anuală efectivă (DAE) dublă față de cea a societății de leasing. Astfel, dacă o persoană fizică își dorește o mașină, e indicat să apeleze la leasingul în lei.