BANCI Creditul nenominalizat cu ipoteca se va dezvolta cel mai rapid Dobanzi mici. Sub 10%. Dar numai la anumite banci si in special la creditele pentru locuinta sau cele de nevoi personale garantate cu ipoteca. Sunt principalele tendinte din acest an. Creditele noi vor fi folosite pentru refinantare sau pentru constructii in regie proprie. Anul 2005 a fost caracterizat prin regandirea politicilor de dobanda si de cost in cazul multor banci de pe piata, majoritatea reducand conside
BANCI Creditul nenominalizat cu ipoteca se va dezvolta cel mai rapid
Dobanzi mici. Sub 10%. Dar numai la anumite banci si in special la creditele pentru locuinta sau cele de nevoi personale garantate cu ipoteca. Sunt principalele tendinte din acest an. Creditele noi vor fi folosite pentru refinantare sau pentru constructii in regie proprie.
Anul 2005 a fost caracterizat prin regandirea politicilor de dobanda si de cost in cazul multor banci de pe piata, majoritatea reducand considerabil dobanda la creditele ipotecare/ imobiliare si la cele de nevoi personale garantate cu ipoteca. Anul 2006 a debutat printr-o masiva reducere a dobanzilor la acest tip de credite. La ora actuala, avem cateva banci care practica dobanzi sub 10% sau chiar 7% pe an, atat pentru creditele in lei, cat si pentru cele in valuta. “Acelasi trend de reducere a dobanzilor pe acest palier de credite ar putea fi inregistrat si in 2006, dar reducerea nu va mai inregistra valori la fel de semnificative”, este de parere Alina Pascu, vicepresedinte executiv Unicredit Romania.
In acest context este clar ca vedetele anului in curs vor fi creditul pentru locuinta si cel de nevoi personale garantat cu ipoteca. De altfel, era firesc sa se intample asa. Creditul ipotecar depinde de dezvoltarea pietei imobiliare. Persoanele eligibile pentru obtinerea unui imobil sunt in numar restrans, in timp ce detinatorii unui imobil tind deja spre imbunatatirea nivelului de trai si spre obtinerea celei de-a doua resedinte. Pentru astfel de persoane, cea mai potrivita forma de finantare se dovedeste a fi creditul de nevoi personale garantat cu ipoteca pe un imobil.
Creditul de nevoi personale garantat cu ipoteca, datorita avantajelor sale, va cunoaste o crestere mult mai accentuata: de doua ori mai mult decat cel ipotecar.
Gerald Schreiner, vicepresedinte Volksbank
De altfel, bancherii sunt de parere ca acest tip de imprumut va cunoaste o dezvoltare mult mai rapida decat ipotecarul propriu-zis. Durata de obtinere este de minimum doua saptamani (datorita procedurilor de obtinere a cadastrului si de intabulare a ipotecii), dar are marele avantaj ca nu necesita exprimarea unei destinatii precise. Un astfel de credit poate fi folosit pentru constructia unei case in regie proprie, spre deosebire de creditul clasic pentru constructia de locuinte, unde sunt necesare documente justificative privind utilizarea banilor. Gerald Schreiner, vicepresedinte Volksbank, apreciaza ca piata ipotecara (creditele ipotecare si cele de nevoi personale garantate cu ipoteca) va cunoaste o crestere de 50% in acest an.
In economia acestor cifre trebuie insa sa precizam ca la aceasta evolutie contributia cea mai importanta o va avea creditul nenominalizat, care inlocuieste cu succes creditul de consum sau cel de nevoi personale negarantat, de valori mai mici si mult mai scumpe. Astfel, daca la imprumuturile de nevoi personale in lei dobanzile sunt in jur de 13% – 14% sau chiar 17% – 18%, iar la cele in valuta de minimum 11%, la creditele de nevoi personale garantate cu ipoteca dobanzile sunt de cele mai multe ori la nivelul celor ipotecare sau cu cel mult cateva zecimi de procent mai mari. Specialistii apreciaza ca dezvoltarea creditului nenominalizat va fi dubla fata de cea a ipotecarului, chiar daca destinatia sa va fi refinantarea unor credite vechi sau finantarea unor constructii noi.
Batalia BNR cu creditulde consum a fost mutata de pe partea consumului de uz casnic pe piata imobiliara. Se pare insa ca BNR nu este total impotriva cresterii creditului pe termen lung. Ramane de vazut cat de rapida va fi reactia bancii centrale la deciziile bancilor de a face aceste produse mult mai accesibile pentru clienti. Creditul pentru locuinte a crescut mult mai incet in Romania, fata de alte state, in perioada pre-aderare la Uniunea Europeana. Poate ca ar fi timpul ca si la noi, aceasta piata sa se dezvolte ceva mai rapid, cu atat mai mult cu cat necesarul de locuinte este ridicat, iar Executivul incepe sa fie preocupat de construirea unor politici locative pe termen lung.