Finanţe: Autorităţile analizează variante de reorganizare a televiziunii publice, astfel încât aceasta să poată fi sprijinită de stat

Autorităţile analizează mai multe variante de reorganizare a Societăţii Române de Televiziune (SRTv), astfel încât aceasta să poată fi sprijinită de stat în condiţiile respectării legislaţiei în materie de ajutor de stat, precizează, vineri, un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice.

Reprezentanţii TVR au avut o întâlnire tehnică la Ministerul Finanţelor Publice, în urma anunţului că România a fost exclusă de la Eurovision. Discuţiile s-au axat pe datoriile istorice pe care Televiziunea Publică le are la European Broadcasting Union (EBU). 

Reprezentanţii televiziunii naţionale au subliniat că au achitat taxa de participare de anul acesta, dar nu au reuşit să plătească tranşele eşalonate ale datoriei către EBU, arată MFP. 

'La finalul întâlnirii, reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice au trimis o scrisoare board-ului EBU în care precizează că: Deşi Societatea Română de Televiziune este definită prin lege ca serviciu public autonom, independent editorial, care îşi desfăşoară activitatea sub controlul Parlamentului, Ministerul Finanţelor Publice a organizat o serie de runde de întâlniri cu SRTV la sediul propriu şi a participat la discuţii în cadrul comisiilor de cultură ale Parlamentului României, pentru analizarea situaţiei şi identificarea unor variante posibile de soluţionare', subliniază documentul citat. 

European Broadcasting Union – cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din lume – i-a retras Televiziunii Române /TVR/ calitatea de membru ca urmare a neplăţii unor datorii în valoare totală de 16 milioane de franci elveţieni. Astfel, TVR nu va mai putea participa la Eurovision Song Contest 2016, care va avea loc în luna mai – a anunţat vineri site-ul eurovision.tv. 

Decizia a fost luată după ce un termen dat Guvernului român de a lua măsuri satisfăcătoare pentru a rambursa datoria a expirat miercuri, 20 aprilie. 

"Este regretabil faptul că suntem obligaţi să luăm această măsură. Suntem dezamăgiţi că toate încercările noastre de a rezolva această problemă nu au primit nici un răspuns din partea guvernului român. În ultimele săptămâni, EBU a luat act de sugestia Ministerului Finanţelor că TVR poate fi plasată în procedură de insolvenţă, care la rândul său poate conduce la o restructurare profundă a difuzorului. EBU este o asociaţie non-profit care reprezintă 73 de posturi publice de televiziune din 56 de ţări. Continuarea gradului de îndatorare al TVR pune în pericol stabilitatea financiară a EBU însăşi", a declarat directorul general al asociaţiei, Ingrid Deltenre. 

În context, un comunicat al Guvernului remis AGERPRES arată că problema datoriilor televiziunii publice este veche de aproape 10 ani, timp în care datoriile către EBU au fost mereu amânate şi neglijate. 

'Situaţia de fond în care ne aflăm nu este cauzată de vreo decizie a Guvernului, iar încercarea de a considera Guvernul actual responsabil este nepotrivită şi nefondată", se arată în comunicatul Executivului. 

Potrivit comunicatului, televiziunea publică este o instituţie aflată în subordinea Parlamentului, care trebuie să aleagă conducerea TVR. 

"Guvernul aşteaptă o decizie în această privinţă, pentru a avea un partener decizional în toate aspectele executive care vizează activitatea televiziunii. Faptul că, după mai bine de o lună de la începerea acestui proces, nu există încă o conducere care să îşi asume responsabilitatea deciziilor executive în ceea ce priveşte TVR, face ca orice proiect de restructurare sau clarificare a situaţiei financiare să fie imposibil", susţine Guvernul. 

De asemenea, Executivul precizează că situaţia televiziunii publice a fost adusă la cunoştinţa Parlamentului încă de la începutul acestui an, iar, în urma întâlnirii dintre parlamentarii comisiilor de cultură cu reprezentanţii TVR şi ai Guvernului, s-a concluzionat că Executivul trebuie să prezinte soluţiile de modificări legislative care să permită restructurarea TVR şi gestionarea problemei datoriilor. 

"Aceste propuneri au fost trimise la Parlament în data de 28.03, aşa încât modificările Legii 41/1994 să poată avea loc în timp util. Aceste modificări legislative sunt în curs, dar nu sunt finalizate. În consecinţă, în actualul cadru legal nu există posibilitatea plăţii parţiale a datoriilor doar pentru unul din creditorii televiziunii. Un eventual ajutor financiar care să nu fie susceptibil de nerespectare a condiţiilor de concurenţă nu poate fi acordat decât în cadrul unui plan de restructurare, sub o formă sau alta, de administrarea specială a televiziunii", se mai arată în documentul citat. 

AGERPRES