SC Cord Romania SRL este o societate comercială unde sunt acţionari companiile Pirelli şi Continental, unii dintre cei mai mari jucători pe piaţa mondială a anvelopelor.

Proiectul lor constă în extinderea şi diversificarea capacităţii de producţie de fir otonat destinat fabricării anvelopelor prin construirea la Slatina, judeţul Olt, a unei hale de producţie şi dotarea acesteia cu echipamente şi utilaje tehnologice specifice.

Investiţia Cord Romania are o valoare totală de 27,23 milioane euro şi va genera un număr de cel puţin 200 de noi locuri de muncă, pe lângă cele 373 deja existente. Ajutorul de stat pe care îl va primi compania este de 6,18 milioane euro.

4,4 milioane euro pentru componente auto

Proiectul dezvoltat de SC ContiTech Fluid Automotive SRL, o divizie a concernului Continental, constă în construirea unei hale industriale şi instalarea unei linii complete de producţie de furtunuri de apă/aer pentru industria auto în vederea extinderii capacităţii de producţie deja existente la Carei, judeţul Satu Mare.

Proiectul de investiţii are o valoare totală de 15,14 milioane euro şi va genera un număr total de 300 de noi locuri de muncă, alături de cele 847 deja existente. Ajutorul de stat va fi în valoare de 4,408 milioane euro.

În ce domenii s-au dus ajutoarele de stat

Aceste două acorduri se adaugă celorlalte 22 de acorduri de finanţare emise de Ministerul Finanţelor Publice în perioada 2008-2011 în baza schemelor de ajutor de stat regional pe care le administrează conform prevederilor HG nr. 1165/2007, HG nr.753/2008 şi HG nr. 1680/2008.

Aceste proiecte de investiţii, în valoare totală de 1,23 miliarde euro, generează un număr de peste 6.939 noi locuri de muncă în domenii precum producţia de autovehicule şi componente pentru autovehicule, cercetare – dezvoltare în sectorul auto, prelucrarea cărnii de pasăre, producţia de componente pentru microirigaţii, producţia de componente pentru industria aeronautică, producţia de vagoane pentru călători, producţia de componente pentru extracţia petrolului, produse din mase plastice, turism, medical etc. Aceste proiecte urmează să fie susţinute prin ajutor de stat în valoare totală de aproximativ 329 milioane euro.

Până în prezent, a fost deja decontat un ajutor de stat în valoare de aproximativ 110,18 milioane euro pentru proiectele finalizate (Renault Mecanique Roumanie, Aaylex, Automobile Dacia) sau aflate în diverse stadii de implementare, precum: Pirelli, Renault Technologie Roumanie, Delphi, Premium Aerotec, Remar.