Finanţele atrag atenţia că este greşit să spunem „reducerea CAS cu 5%” deşi premierul Ponta foloseşte aceeaşi exprimare VIDEO

Ministerul de Finanţe precizează că CAS va scădea cu 5 puncte procentuale pentru angajator de la 27,75% la 22,75%, şi nu cu 5%. Exprimarea "reducerea CAS cu 5%" este utilizată frecvent în limbajul comun, nu numai de presă, ci şi de economişti sau politicieni. Chiar şi premierul Victor Ponta o foloseşte, după cum se poate vedea în înregistrarea video. Explicaţiile au fost remise, după ce Capital a publicat o ştire privind votul în Senat pentru legea de reducere a CAS şi declaraţiile ministrului Petrescu în acest context.

"Azi, la Senat, sunt patru proiecte de lege extrem de importante – reducerea CAS cu 5% şi trei proiecte cu caracter social reparatoriu, care privesc amnistii fiscale: pentru profesorii, în special cei din Valea Jiului, care au primit, după părerea mea, în mod întemeiat nişte drepturi pe care, după aceea, Curtea de Conturi vrea să le ia de la ei; pentru cei aproape 30.000 de pensionari care, de asemenea, nu din vina lor au primit nişte drepturi pe care nu au de unde să le restituie; şi pentru un număr de 12.000 de mame care au primit indemnizaţii. (…) Cred că măsurile economice şi sociale pe care Senatul le adoptă azi dau un semnal foarte bun", a spus premierul Victor Ponta, luni, la Senat.

În acelaşi articol ministrul arăta că reducerea CAS este o măsură benefică la fel ca şi cota unică. În acelaşi context, ministrul a arătat că aproape orice investitor menţionează cota unică drept motiv al venirii în România. În Strategia fiscal-bugetară, guvernul vrea să renunţe la cota unică. Finanţele spun că afirmaţia este falsă. "Atât în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2014-2016, cât şi potrivit direcţiilor de acţiune în orizontul 2013 – 2016 pentru simplificarea fiscalităţii şi sporirea competitivităţii fiscale a mediului de afaceri, se precizează  faptul că va fi menţinută cota unică de impozitare de 16% pentru persoanele juridice şi introducerea, pe parcursul mandatului, a impozitului diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale: cote de 8%, 12% şi 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit", explică ministerul. Conceptul de cotă unică se referă la impozitarea cu aceeaşi cotă atât a profiturilor companiilor, cât şi a veniturilor persoanelor fizice.

Redăm integral punctul de vedere al Ministerului de Finanţe:

Urmare a articolului publicat astăzi de Capital, cu titlul “Ioana Petrescu: Reducerea CAS este benefică, la fel ca și cota unică. Aproape orice investitor menționează cota unică de 16% ca motiv pentru venirea în România. Strategia fiscală a guvernului prevede renunțarea la cota unică”, Biroul de presă al Ministerului Finanțelor Publice face următoarele precizări:

Articolul publicat astăzi de Capital conţine informaţii eronate atât cu privire la reducerea contribuţiilor de asigurări sociale, cât şi referitoare la cota unică de impozitare.

În ceea ce priveşte reducerea CAS, în articolul cu titlul “Ioana Petrescu: Reducerea CAS este benefică, la fel ca şi cota unică. Aproape orice investitor menţionează cota unică de 16% ca motiv pentru venirea în România". Strategia fiscală a guvernului prevede renunţarea la cota unică autorul menţionează faptul că CAS va fi redus cu 5%. Informaţia este incorectă, potrivit proiectului de lege CAS va fi redus cu 5 puncte procentuale pentru angajator, începând cu 1 octombrie 2014.

Având în vedere abordările confuze asupra diferenţei dintre procent şi punct procentual, facem următoarele precizări:

Procent: a suta parte dintr-un întreg, considerat drept unitate şi reprezentat prin simbolul %. Un procent, exprimat prin 1%, reprezintă a suta parte din întregul de o sută de unităţi, „întreg” exprimat prin „100%”.

Punctul procentual rezultă din diferenţa aritmetică dintre numerele mărimilor exprimate în procent.

În calculul punctelor procentuale nu se operează cu mărimi exprimate procentual, ci numai cu numerele mărimilor exprimate procentual.

EXEMPLU APLICAT PENTRU REDUCEREA CAS CU 5 PP

1) CORECT

CAS la angajator va scădea cu 5 puncte procentuale, de la 27,75% la 22,75%.  Respectiv, 27,75% – 22,75% = 5 puncte procentuale;

2) GREŞIT

CAS la angajator va scădea cu 5%. Calculul  prin diferenţa dintre cele două mărimi exprimate în procente, respectiv prin 27,75% – 22,75% = 5%  este ERONAT.

Dacă dorim exprimarea în procente a scăderii CAS la angajator, atunci rezultatul corect este o scădere cu 18%.

De asemenea, în articolul publicat de Capital se menţionează că Strategia fiscal-bugetară prevede renunţarea la cota unică de impozitare de 16%  pentru investitori, afirmaţie falsă, lipsită de fundament.

O minimă verificare a informaţiilor ar fi arătat că atât în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2014-2016, cât şi potrivit direcţiilor de acţiune în orizontul 2013 – 2016 pentru simplificarea fiscalităţii şi sporirea competitivităţii fiscale a mediului de afaceri, se precizează  faptul că va fi menţinută cota unică de impozitare de 16% pentru persoanele juridice şi introducerea, pe parcursul mandatului, a impozitului diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale: cote de 8%, 12% şi 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit.

Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2014-2016 aprobată de către Guvern în data de 14 noiembrie 2013 este publicată pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice la secţiunea Domenii de activitate/ Bugetul de stat.