Deşi Finanţele au atras cu 300 milioane lei mai mult decât şi-au propus, randamentul pe care trebuie să-l plătească băncilor a fost apropiat de cel de la licitaţia precedentă pentru o scadenţă similară.
 
Rezultatul licitaţiei de azi este semnificativ mai bun decât cel estimat de analiştii ING. Aceştia se aşteptau ca la un randament de 7% Trezoreria să nu-şi facă planul, adică să atragă mai puţin de un miliard de lei, sau să respingă toate ofertele, în condiţiile în care randamentele cerute de bănci ar fi fost prea mari.
 
"Nu pare probabil ca MF să cedeze acest prag psihologic (de 7% n.red.) la prima încercare, dar probabilitatea unei alocări modeste la 7% şi cea ataşată unui scenariu de respingere a tuturor ofertelor sunt foarte apropiate", anticipau economiştii ING Bank Romania.
 
Oferta băncilor a fost chiar de două ori mai mare decât suma adjudecată de Finanţe (2,56 miliarde lei).
 
În urmă cu două săptămâni (la licitaţia din 7 martie), pentru aceeaşi scadenţă de 12 luni, Trezoreria a acceptat să plătească un randament de 6,92%.
 
Pentru luna martie, Finanţele şi-au programat să emită titluri de stat în valoare de 3,9 miliarde lei, din care până în prezent a realizat 3,22 miliarde lei, inlcusiv cu licitaţia de azi. În primele două luni din 2011, Finanţele au atras peste 10 miliarde lei.