Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a vândut luni certificate de trezorerie cu scadenţa la un an în valoare de 1,2 miliarde de lei, cât valoarea programată, la un randament mediu de 10,42%, cu 0,33 puncte sub cel din licitaţia precedentă pentru astfel de titluri.

Ministerul Finanţelor a acceptat un cost maxim de împrumut de 10,5 % pe an, iar valoarea titlurilor cerute de bănci s-a ridicat la 2,8 miliarde de lei. Cea mai recentă licitaţie pentru certificate de trezorerie cu scadenţa la un an a fost realizată la 3 august, când Finanţele au atras numai 97,2 milioane lei, cu mult sub valoarea programată de 1,2 miliarde de lei. Randamentul mediu acceptat de MFP, de 10,75%, a fost sub cel din licitaţia care a precedeat această operaţiune.

MFP a respins joi toate ofertele băncilor pentru vânzarea de obligaţiuni de stat cu scadenţa la cinci ani, în pofida unor subscrieri din partea băncilor de 1,78 miliarde de lei, deşi valoarea programată a licitaţiei era 850 milioane lei. Randamentul maxim pe care Finanţele îl acceptau era de 11%.

În ultimele opt licitaţii, excluzând-o pe cea de joi, randamentele la titlurile de stat vândute de Finanţe s-au situat sub 11%, cea mai recentă licitaţie la care Finanţele au acceptat un procent mai mare de 11% fiind pe 22 iunie. Atunci, Trezoreria a vândut certificate de 1,02 miliarde de lei, la un cost de 11,22%.

MFP a programat pentru luna august emisiuni de obligaţiuni şi certificate de trezorerie în sumă totală de 6,5 miliarde de lei, după ce în iulie a vândut titluri de 7,7 miliarde de lei, puţin peste valoarea programată de 7,5 miliarde de lei.

După primele şase luni ale anului, plăţile sub formă de dobânzi ale trezoreriei statului se ridicau la 2,97 miliarde de lei (aproximativ 700 milioane de euro), respectiv 0,6% din PIB, în creştere cu 47,6% faţă de 2,012 miliarde de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut.

MFP a atras până în prezent 49,6 miliarde de lei prin vânzarea de titluri de stat, suma împrumutată fiind de aproape zece ori mai mare faţă de intervalul similar din 2008, când emisiunile au totalizat 5,06 miliarde lei, şi de aproape patru ori peste suma împrumutată pe întreg anul trecut, de 12,5 miliarde de lei.

SURSA: Mediafax