Exista, practic, putine banci in Romania care sa nu-si fi deschis o sucursala in Cluj-Napoca, iar concurenta este aici acerba. Bancile de stat sunt nevoite sa faca eforturi mari pentru a-si spori numarul clientilor, in special datorita ascensiunii Bancii Transilvania, care isi are sediul si cea mai mare parte a clientilor sai in Cluj. Bancile de stat controleaza inca cea mai mare parte a banilor din Cluj. Banca Comerciala Romana domina piata clujeana cu cele aproximativ 150.000 de conturi si peste 50.000 de clienti de la sucursala sa. Totusi, o data cu caderea Bancorex si privatizarea BRD, ponderea bancilor de stat in Cluj este in continua scadere.
Cele mai bine pozitionate banci sunt cele care au reusit sa ademeneasca firmele private clujene aflate in ascensiune. Din acest punct de vedere, sucursala BCR este in pierdere de teren. In totalul plasamentelor sale, mai mult de doua treimi sunt indreptate spre firmele de stat. In schimb, BRD s-a orientat din timp spre intreprinderile mici si mijlocii din Cluj, iar aceasta se dovedeste a fi acum o strategie buna. La fel, Banca Transilvania, care inca de la inceput s-a sprijinit pe societatile private, are o pozitie din ce in ce mai puternica pe piata bancara din Cluj. Din totalul de 97.000 de clienti pe care BT ii are in toata tara, jumatate sunt din Cluj. Ca numar de clienti si conturi deschise in Cluj, BT ameninta pozitia de lider detinuta pana acum de BCR.
In 1998, s-a semnalat intrarea pe piata din Cluj a bancilor straine. Mai intai, ABN AMRO, in septembrie, si, apoi, ING Barings, in octombrie, au inceput primele operatii in sucursalele lor din Cluj. Acestea au venit pe piata cu produse bancare noi, precum electronic banking, si vor incerca sa atraga societatile locale puternice pe langa clientii lor mari, in urma carora au venit.
SociA