Finantele dau facilitati de la o zi la alta

Mai sunt aproximativ 15 zile pina cind expira si ultimele facilitati la plata datoriilor catre buget. Prin Ordonanta de urgenta nr. 163/2000, agentii economici beneficiau de reducerea unor dari catre stat, daca isi plateau debitele pina la termene date. Primul a fost stabilit la 31 octombrie a.c. Cine achita pina atunci datoria scapa de penalizari. Dar citi au reusit acest lucru, de vreme ce Normele metodologice ale OUG nr. 163/2000 au aparut la 26 octombrie a.c.? Altfel spus, agentii economici

Mai sunt aproximativ 15 zile pina cind expira si ultimele facilitati la plata datoriilor catre buget. Prin Ordonanta de urgenta nr. 163/2000, agentii economici beneficiau de reducerea unor dari catre stat, daca isi plateau debitele pina la termene date. Primul a fost stabilit la 31 octombrie a.c. Cine achita pina atunci datoria scapa de penalizari. Dar citi au reusit acest lucru, de vreme ce Normele metodologice ale OUG nr. 163/2000 au aparut la 26 octombrie a.c.? Altfel spus, agentii economici au avut numai patru zile lucratoare la dispozitie pentru a face rost de lichiditati, astfel icit sa acopere debitele! Consultantii pe taxe si impozite spun ca foarte multi s-au grabit sa-si achite datoriile, pentru a beneficia de facilitati, isa timpul stabilit pentru scutirea integrala a fost foarte scurt.
Penalizarile scad cu 45 de procente
Perioada i care ica se mai pot regla, cu oarecare profit, conturi vechi se icheie la 15 decembrie a.c. „Acele societati comerciale care nu au putut beneficia de scutire integrala, avind i vedere timpul relativ scurt dintre publicarea ordonantei si mai ales a Normelor de aplicare (26 octombrie) si termenul de plata a datoriilor, mai pot opta ica pentru reducerea cu 45% a majorarilor de itirziere pe care le iregistreaza”, recomanda Mihaela Mitroi, senior tax manager la compania PricewaterhouseCoopers.
Se impun isa unele conditii. Fiscul va aplica reducere la penalizari, i schimbul platii integrale a debitului. Calculul se face pe fiecare categorie de impozite, taxe sau alte venituri datorate statului.
Sa luam un caz concret. Societatea X avea la data de 27 octombrie a.c. datorii de 200 de milioane la TVA si 30 milioane la impozitul pe profit. Daca isi va achita aceasta datorie integral, inclusiv cu obligatiile curente, majorarile de itirziere se reduc cu 45%. Conditia este ca plata sa se faca pina la 15 decembrie, data limita de aplicare a facilitatii.
Conform ordonantei, detaliata de Normele metodologice, i categoria majorarilor de itirziere sunt cuprinse: penalitatile aferente impozitelor, taxelor, altor venituri neachitate catre bugetul de stat; majorarile stabilite prin actele de control, precum si cele contestate si aflate i curs de solutionare la organele competente.
Daca nu foarte multi au prins trenul scutirilor integrale, nici reducerea de 45% a majorarilor nu este de neglijat.
si datoriile reesalonate pot fi reduse
Trebuie remarcat ca, de cele mai multe ori, penalizarile dubleaza sau chiar tripleaza debitul. Cu alte cuvinte, societatea X poate avea o datorie de 30 milioane lei si penalizari la aceasta de 60 sau chiar de mai multe milioane de lei, i functie de vechimea debitului.
Au fost Normele Ministerului Finantelor itirziate i mod special?
Daca da, cine trebuia sa stie la timp? Reprezentantii Ministerului Finantelor se disculpa: „Ordonanta de urgenta nr. 163/2000 (Monitorul Oficial nr. 19 octombrie 2000) stabilea ca Ministerul Finantelor sa emita norme de aplicare i termen de 15 zile de la aparitia ordonantei. Ministerul a respectat termenul prevazut.”
Pe de ala parte, OUG nr. 136 a fost publicata i Monitorul Oficial la 19 octombrie, prin urmare, agentii economici erau la curent de atunci cu reglementarile, mai sustin ministeriabilii.
si cei care au datoriile reesalonate sunt pasuiti cu 30% de plata penalizarilor, daca sunt i timp cu plata ratelor si achita i avans 30% din suma ramasa de plata. Mai trebuie mentionat ca i perioada ulterioara aparitiei OUG nr. 163/2000 si anterioara datei de 15 decembrie a.c. nu se mai calculeaza majorari la debite.
Cei care au toate darile catre stat achitate la zi se simt discriminati fata de cei care le-au platit cu itirziere. Nu itimplator, cele mai multe firme pledeaza, iainte de orice, chiar si de scutiri temporare, pentru stabilitate legislativa.    

Mihaela Mitroi,
senior tax manager
PricewaterhouseCoopers
Aminarea, respectiv scutirea de la plata a majorarilor de itirziere reprezinta masuri guvernamentale cu caracter exceptional care sunt de obicei luate datorita circumstantelor socio-economice si au drept scop diminuarea arieratelor la bugetul de stat.
O recenta acordare de astfel de facilitati este reglementata de OUG nr. 163, care a intrat i vigoare la data de 19 octombrie 2000. Aceasta stipuleaza aminarea la plata pina la 15 decembrie a.c. a majorarilor de itirziere aferente debitelor catre bugetul statului, restante la aceasta data. Se poate considera ca pe perioada de aminare la plata (19 octombrie – 15 decembrie a.c.) majorarile de itirziere aferente debitelor restante la data de 19 octombrie a.c. nu se calculeaza.
Cu conditia platii debitelor catre bugetul statului, restante la 19 octombrie a.c., si a platii datoriilor curente catre bugetul de stat, se scutesc majorarile de itirziere aferente i urmatoarele conditii: 45%, daca plata se face pina la 15 decembrie 2000, 60% daca plata s-a facut pina la 30 noiembrie 2000, respectiv 100% daca plata debitelor s-a facut pina la 31 octombrie 2000.
Desigur, aceste masuri sunt bine venite si, pe termen scurt, vor ajuta la reducerea poverii fiscale suportate de companiile romine. Cu toate acestea, pe termen lung, majoritatea companiilor par sa aprecieze o politica fiscala consecventa, si nu neaparat facilitati.

FacilitaL?i la plata impozitelor si taxelor stabilite de OUG nr. 163/2000
inlesnirile la achitarea datoriilor catre buget prevazute de OUG nr. 163/2000 au fost detaliate prin Normele metodologice publicate i Monitorul Oficial din 26 octombrie a.c.
Conform celor doua acte normative, majorarile de itirziere acumulate ca datorii catre bugetul de stat au fost aminate de la obligatia de plata pina la data de
15 decembrie a.c. Cu alte cuvinte, debitele nu mai acumuleaza penalizari suplimentare i perioada 19 octombrie (data intrarii i vigoare a ordonantei) –
15 decembrie a.c.
Facilitatile se aplica pentru:
· majorarile de itirziere datorate si neplatite pina la aparitia ordonantei
· majorarile de itirziere stabilite prin acte de control dupa intrarea i vigoare a ordonantei si pina la 15 decembrie a.c., inclusiv aceasta zi
· majorarile stabilite de organele de control, care au fost contestate si se afla acum i curs de solutionare la organele competente
Achitarea debitelor catre bugetul de stat pina la 15 decembrie a.c. va duce la
reducerea cu 45% a majorarilor de itirziere aferente.
Agentii economici care au achitat aceste restante pina la 31 octombrie 2000 au beneficiat de scutirea de penalizari, iar cei care au achitat pina la 30 noiembrie 2000, au avut majorari diminuate cu 60%.
Ramine i picioare reducerea de 45%, daca datoriile se achita i urmatoarele aproximativ doua saptamini.
Agentii economici care au esalonate datoriile catre buget primesc o noua facilitate: reducerea cu 30% a majorarilor calculate. Dar vor trebui sa respecte unele conditii: sa fi respectat graficul de plati, astfel icit sa fie la zi cu ratele esalonate. in plus, vor fi obligati sa achite pina la 15 decembrie a.c. 30% din debitele ramase de plata din esalonare, plus penalizarile aferente.