Ministerul susţine că a hotărât să nu introducă în Codul Fiscal creşterea impozitului ca urmare a consultărilor din dezbaterile publice, fără să precizeze când au avut loc aceste consultări, în condiiţiile în care noua formă a Codului Fiscal a fost finalizată vineri.
"Se propune ca, impozitele şi taxele locale să se indexeaze, anual, de către consiliile locale, ţinînd cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima indexare, comunicată pe site-ul oficial al Ministerului Finanţelor Publice şi al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, până la data de 30 aprilie a anului anterior celui pentru care se aplică indexarea. Având în vedere că de la ultima indexare au trecut 3 ani şi rata de inflaţie a crescut cu 6,46% , în proiect au fost indexate toate impozitele şi taxele locale în suma fixă, inclusiv nivelul amenzilor", scrie în expunerea de motive la varianta actualizată a Codului Fiscal, potrivit Mediafax.
Ministerul Finanţelor a anunţat, printr-un comunicat, că în 2016, valorile impozabile, impozitele și taxele locale stabilite în sume fixe, precum și amenzile vor fi indexate cu rata inflației din ultimii 3 ani, însemnând 6,46%. Prevederea a fost inclusă în proiectul Codului Fiscal.
În acelaşi proiect se arată că impozitele pentru case vor avea cote între 0,08% şi 0,2%, în funcţie de decizia autorităţilor locale. În prezent, cota este de 0,1%, ceea ce va însemna că impozitele pentru case ar putea fi dublate dacă primăriile decid acest lucru. Impozitele decise de primării vor fi indexate cu 6,46%.