Actiunile transferate de APAPS la Ministerul Finantelor (MF) prin hotariri de guvern, pentru a fi vindute i contul datoriilor catre institutiile bugetare, s-au itors i ograda autoritatii de privatizare. in Ministerul Finantelor s-a deschis sezonul de vinatoare. Privatizarile derulate de MF, sub fosta conducere a institutiei, au intrat i vizorul controlorilor aceleiasi institutii. Biroul permanent al Senatului a hotarit deschiderea unei anchete asupra privatizarii societatii bucurestene Ventilatorul, preluata la sfirsitul anului trecut printr-o firma iregistrata i Cipru de un grup de israelieni.
Ordonanta de urgenta nr. 15/ 1998 este creatia fostului ministru de finante Daniel Daianu. Ea venea ca o solutie pentru recuperarea creantelor pe care institutiile bugetare le aveau asupra societatilor comerciale cu capital majoritar de stat. Filozofia acestei ordonante este simpla. O societate cu datorii, de regula foarte mari, este preluata de Finante, cu aprobarea Guvernului. Operatiunea se realizeaza prin transferul actiunilor detinute de stat, la MF, pentru a fi vindute. Cu banii icasati se sterg datoriile catre institutiile bugetare, i limita sumelor platite. Ordonanta prezinta, pentru investitor, avantajul ca beneficiaza de stergerea majorarilor si penalitatilor de itirziere, chiar si de reesalonarea obligatiilor de plata ramase dupa achitarea pachetului de actiuni scos la vinzare. in plus, procedurile de vinzare pe piata de capital sunt mult simplificate, fata de cele derulate de Autoritatea de privatizare.
Tanasescu este prea temator
„Aplicarea OUG nr. 15/1998 oferea o solutie pentru doua probleme: o data, conducea la reducerea arieratelor acumulate la bugetele statului, i al doilea rind, rezolva problema itreprinderilor aflate i dificultate, din punct de vedere financiar. Aproape toate societatile comerciale care au intrat sub incidenta acestui proces se aflau i pragul lichidarii, erau i procese de reorganizare”, apreciaza Sorin Dinu, analist economic.
Acum, ordonanta care vizeaza recuperarea creantelor bugetare prin vinzarea de actiuni este la un pas de a-si iceta aplicabilitatea. Surse din Ministerul Finantelor, care au dorit sa-si pastreze anonimatul, ne-au declarat ca aceasta este o consecinta a faptului ca actualul ministru al finantelor prefera o pozitie mai comoda. Tanasescu a preluat portofoliul Finantelor, i plin scandal generat de privatizarea, prin MF, a combinatului Siderca din Calarasi. Proaspatul ministru al finantelor avea de ales itre a continua privatizarea societatii (disputata si de lichidatorul PricewaterhouseCoopers) sau a accepta transferarea actiunilor catre APAPS. A preferat solutia cea mai simpla: transferarea la APAPS, cu toate consecintele care deriva din aceasta actiune, i speta, alocarea de resurse pentru repunerea i functiune. La scurt timp, apar noi tensiuni, ca urmare a privatizarii societatii Ventilatorul, disputata si de un investitor romin, Uzinexportimport. Tensiunile generate i rindul salariatilor itreprinderii bucurestene de preluarea societatii de catre investitorii israelieni au determinat declansarea unei anchete privind procesul de privatizare.
Pe fondul acestor tulburari, aplicarea ordonantei a fost suspendata, prin retransmiterea catre APAPS a actiunilor unui numar de sapte societati comerciale, preluate de Finante, si este foarte posibil ca ea sa-si iceteze functionarea.
Modul de recuperare a creantelor bugetare reprezentind obligatii fiscale prin vinzarea de actiuni a fost nodul i papura gasit ca argument pentru a iceta aplicarea Ordonantei nr. 15/1998. Sorin Dinu afirma, referitor la acest aspect: „Statul are obligatia de a gasi solutii pentru recuperarea creantelor sale. in aceasta perspectiva pot fi admise si solutiile atipice”. Experienta a aratat ca prin mijloacele existente – poprire pe conturi, declansarea executarilor silite – institutiile bugetare nu prea au avut spor i recuperarea creantelor.
Ministerul va vinde garantiile
Lucian Croitoru, autorul unui studiu efectuat de Centrul Romin pentru Politici Economice, atrage atentia asupra unui fenomen care are i centru arieratele acumulate la bugetul statului. El arata, i studiul sau, cum entitatile economice s-au retras i sfera neplatitorilor de impozite si taxe, dupa ce le-au fost taiate subventiile explicite de la bugetul statului. Concluzia studiului este ca, practic, ca situatia nu s-a schimbat i bine, i ceea ce priveste intrarile la bugetul statului, i afara de faptul ca, i loc de bani, s-au acumulat datorii si penalitati de itirziere. Care, i genere, reprezinta aproape dublul datoriei principale sau chiar mai mult. Acestia sunt bani pe care cu greu isi poate imagina cineva ca mai pot fi recuperati vreodata. La bugetul statului s-au acumulat datorii restante de aproape 50.000 miliarde lei, la bugetul asigurarilor sociale de stat, volumul arieratelor a ajuns la 66.000 miliarde lei, la fondul de somaj, datoriile agentilor economici totalizeaza 6.870 miliarde lei, conform iregistrarilor ministerului de resort, la iceputul lunii aprilie a acestui an.
Prin metoda de privatizare denumita „Datorii contra actiuni” si iceputa de Finante i vara anului 1999, MF a recuperat aproape 400 miliarde de lei, fiind vindute actiunile unui numar de 12 societati comerciale. Suma nu este mare, comparativ cu nivelul total al creantelor bugetare, isa „aplicata la scara larga, aceasta metoda ar fi rezolvat problema multor societati care, practic, nu pot fi vindute de catre APAPS. Metoda utilizata de Finante comporta avantajul ca itreprinderile sunt cumparate de investitori care dovedesc ca au potential financiar, pentru ca plata se face cu banii jos”, potrivit lui Sorin Dinu.
Chiar daca aceasta ordonanta isi va iceta valabilitatea, ministerul va pastra, totusi, ceva din prevederile ei. Un proiect de ordonanta de urgenta a fost discutat i sedinta de guvern de saptamina trecuta. Documentul vizeaza recuperarea creantelor bugetare ce decurg din garantiile acordate de stat, i favoarea unor agenti economici care au uitat sa mai plateasca, lasind MF bun de executat de catre creditorii externi. „Pe aceasta zona este mai usor de explicat de ce este necesara conversia i actiuni a datoriilor agentilor economici. Garantia acordata de Ministerul Finantelor are caracter comercial”, explica directorul juridic al MF, Eugen Iordachescu, obligat sa abdice, practic, de la viziunea recuperarii de creante al caror izvor este obligatia de plata, prin impozite si taxe.
Conform unui Raport icheiat recent de Curtea de Conturi a Rominiei, pina i anul 1999, statul a angajat plati i valoare de peste un miliard de dolari, din fondurile publice, i favoarea unor agenti economici. Concluzia raportului este ca, din aceasta suma, aproape 400 milioane de dolari (restul a reprezentat garantii acordate sectorului petrolier) nu au asigurata recuperarea de la agentii economici. Premierul Adrian Nastase atragea atentia, recent, asupra sporirii acestor sume, prin acordarea de garantii i anul electoral 2000.