Veniturile obtinute in urma tranzactiilor de pe piata de capital vor fi impozitate, din 2007, cu 16%. Cel putin asa prevede proiectul Codului fiscal aprobat de Guvern. Decizia finala ii va apartine insa Parlamentului.



Desi a zacut mai bine de o saptamana la Palatul Victoria, Codul fiscal a fost aprobat de Executiv in forma propusa de autor, ceea ce ne arata pozitia ferma pe care s-a situat in discutii Ministerul finantelor. Astfel, desi ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a recunoscut influenta mica pe care o vor avea cresterile de impozite asupra veniturilor bugetului de stat, el a anuntat totusi majorarea lor sau chiar eliminarea facilitatii la impozitarea veniturilor programatorilor. De asemenea, Vladescu, sub “deviza” “Tot ce este in Codul fiscal este pozitiv pentru mediul de afaceri din Romania”, a anuntat si alte masuri, cum ar fi unificarea impozitarii pentru veniturile din tranzactii cu titlu de valoare la 16%. Totodata, proiectul ce a trecut de Executiv propune retinerea a 5% din impozit in timpul anului pentru castigul din tranzactii si regularizarea anuala la 16%, pe baza castigului net. “Noi dorim sa incurajam uniform toate activitatile economice in Romania, dorim sa permitem o dezvoltare a tuturor celor care doresc sa investeasca, fie in piata de capital, pe care in nici un caz nu dorim sa o descurajam, fie in investitii productive, fie in turism, fie in servicii. Dorim sa incurajam absolut orice tip de investitii”, spune Sebastian Vladescu. In schimb, Asociatia Brokerilor si investitorii de pe piata de capital nu sunt deloc de acord cu opinia ministrului finantelor. Ei spun ca masura de crestere a impozitarii veniturilor de pe piata de capital la 16% este in defavoarea mediului de afaceri si chiar in aceea a statului. Ideea principala s-ar rezuma la simplul fapt ca, prin bursa, societatile se pot autofinanta, exemplul cel mai concludent in acest sens fiind Statele Unite ale Americii, unde majoritatea firmelor se finanteaza de pe bursa. In plus, ei se plang de discriminare, intrucat statul se finanteaza de pe piata de capital cu zero impozit, in vreme ce investitorii vor fi nevoiti sa plateasca un impozit de 16%.


“Vom recurge la toate formele legale de protest. In plus, va pot spune ca am intocmit scrisori personalizate, pe care le vom trimite tuturor senatorilor si deputatilor, intr-o incercare de lobby, in asa fel incat sa constientizam pe toata lumea ca, fara o impozitare corecta, banii vor tinde sa iasa din tara. Deja din 12.000 de conturi active, au mai ramas 5.000”, spune Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor.


Daca judecam dupa declaratia senatorului Varujan Vosganian, brokerii bat la usi deschise. “Opinia mea este ca introducerea impozitului de 16% nu este o miza reala, ci vine mai degraba in tendinta de unificare a tuturor impozitelor la 16%”, spune Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de buget-finante din Senat.


“Eu am cerut un calcul Ministerului Finantelor, sa vedem daca merita cresterea aceasta de impozit. Pentru ca, daca castigul real al unei persoane va fi de 6-7% pe an, statul va incasa ca acum, cand impozitul este de 1% pe tranzactie. Doar daca va castiga peste inflatie, va merita cresterea impozitului”, mai spune senatorul liberal.


Oricum ar fi, Codul fiscal va intra in dezbaterea Senatului intr-o saptamana.

O declaratie pentru linistirea apelor

“Tot ce este in Codul fiscal este pozitiv pentru mediul de afaceri din Romania. Noi dorim sa incurajam absolut orice tip de investitii.”

Sebastian Vladescu,

ministrul finantelor

Ce modificari mai aduce Codul Fiscal

Asa cum spuneam, prevederile Codului fiscal adoptat de Guvern sunt cele propuse de Ministerul Finantelor. Iata o parte dintre ele:

• Directiile generale ale finantelor publice vor avea competenta de a stabili nomenclatorul activitatilor pentru care venitul net se determina prin norme de venit.

• Se elimina scutirea de impozit a veniturilor din salarii obtinute din crearea de programe de calculator.

• Vor fi incluse in veniturile din activitatile agricole si veniturile din valorificarea produselor.

• Consiliile locale pot acorda o scutire de impozit pe cladiri si impozit pe teren pentru cladirile construite, care sunt aferente investitiei, de peste un milion de euro, pe cinci ani. Totodata, pot aplica o cota redusa de 0,25% la calculul impozitului pe cladiri, in cazul investitiilor executate si puse in functiune pe o perioada de pana la trei ani inclusiv.