Ar fi fost prea frumos ca sa poata fi adevarat. Cu doi ani in urma, cand noua lege a asigurarilor a fost, in sfarsit, publicata in Monitorul Oficial, atat analistii, cat si operatorii de pe piata anticipau ca noile reglementari vor duce la o dezvoltare accelerata a acestui sector. Principalul argument adus in discutie era art. 43, al 2, cel care prevedea, fara echivoc, ca „primele de asigurare sunt cheltuieli deductibile fiscal”. Reprezentantii companiilor aveau, la randul lor, motive de multumire. Recunoscand cheltuielile cu asigurarea, legea le permitea nu doar sa-si protejeze dar si sa-si motiveze personalul.
Cu toate acestea, niciodata, din anul 2000 si pana de curand, paragraful de mai sus n-a fost recunoscut de reprezentantii Finantelor, desi la mijloc era vorba de o lege organica. Motivul? O Ordonanta de urgenta aparuta inaintea Legii nr. 32 care considera deductibile doar cheltuielile aferente veniturilor impozabile. Din doua prevederi diametral opuse Finantele au recunoscut-o evident pe cea care aducea bani la bugetul de stat.
O data cu aparitia legii privind impozitul pe profit lucrurile s-au lamurit definitiv. Paragraful din Legea asigurarilor care prevedea deductibilitatea primelor de asigurare a fost abrogat definitiv si o data cu el s-au risipit si sperantele celor care inca mai credeau ca el va putea fi aplicat vreodata ad-litteram. ” Nu era normal sa consulti doua acte legislative pentru a da un raspuns la o problema legata de impozite. Credem ca noua lege simplifica lucrurile si vine in ajutorul companiilor”, explica Cornelia Petreanu, director general in Ministerul Finantelor.
Abrogand articolul in cauza, Finantele si-au luat libertatea de a considera deductibile anumite tipuri de asigurari, in functie de presiunile existente asupra bugetului. Fata de cheltuielile cu asigurarea care privesc activele corporale si necorporale, recunoscute si pana acum, in noua lege a impozitului pe profit mai sunt considerate deductibile asigurarile profesionale si cele care reprezinta garantie bancara la credite. Contabilii, juristii, medicii sunt cateva categorii profesionale care beneficiaza de noile prevederi. Chiar daca asigurarile de risc profesional nu sunt recunoscute oficial ca asigurari obligatorii, in multe cazuri ele sunt o conditie obligatorie, impusa de breslele angajatilor respectivi, la eliberarea licentei necesare practicarii profesiei. Nu sunt, in continuare, recunoscute ca deductibile cheltuielile cu primele platite de angajator in numele angajatului (cu unele exceptii) si cele legate de asigurarile de viata. „Ne gandim ca, in viitor, sa luam in considerare deductibilitatea la asigurarile de viata, dar numai pentru riscul clasic, de deces, nu si pentru componenta de investitie. Sa recunoastem, insa, ca fiind deductibile cheltuielile persoanelor juridice este imposibil pe un orizont de timp scurt”, declara Cornelia Petreanu.
De partea cealalta, reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor ridica neputinciosi din umeri. Nicolae Crisan, presedintele CSA, declara ca a propus Finantelor recunoasterea partiala a deductibilitatii primelor, inclusiv pentru asigurarile de viata, pana la un nivel stabilit anual prin norme ale CSA. „Ne-am inspirat din experienta altor tari (SUA, Grecia, Canada), unde se accepta deductibilitateam de regula, intr-o anumita suma. In pofida sugestiilor noastre, Ministerul Finantelor a optat pentru o alta varianta a legii”, spune presedintele CSA.

Asigurari deductibile fiscal

· asigurari care privesc activele corporale si necorporale ale contribuabilului si care sunt aferente obiectului de activitate pentru care acesta este autorizat
· asigurari pentru accidentele de munca si bolile profesionale, platite de angajator in numele angajatului
· asigurari de risc profesional
· asigurari care privesc bunurile reprezentand garantie bancara pentru creditele utilizate in desfasurarea activitatii.