Decizia de infiintare a Agentiei de Valorificare a Activelor Bancare, anuntata cu surle si trambite la sfarsitul anului trecut, a fost data uitarii, iar aplicarea ordonantei care vizeaza preluarea de catre stat a unei parti din pierderile Bancorex se loveste de refuzul ministrului finantelor.
Trei momente importante pentru viitorul Bancorex s-au consumat de la sfarsitul anului trecut si pana in prezent. Primul a coincis cu decizia oficialilor romani de a infiinta Agentia de Valorificare a Activelor Bancare (AVAB) dupa ce, la unison, au exclus posibilitatea lichidarii, optand pentru restructurare. Al doilea a constat in disponibilitatea guvernului de a ajuta banca, prin acoperirea unui gol de cateva mii de miliarde de lei, iar cel de-al treilea s-a consumat o data cu impunerea administrarii speciale a bancii de catre Banca Nationala a Romaniei.
Remes
se razgandeste
La capatul unei activitati in urma careia au fost puse pe hartie noua variante ale proiectului de ordonanta privind masuri premergatoare privatizarii bancilor, in 15 decembrie 1998, Ordonanta de Urgenta care vizeaza infiintarea agentiei a fost publicata in Monitorul Oficial (OU nr. 51/1999). Despre efectele ei benefice asupra solvabilitatii bancilor cu capital de stat s-a vorbit pana la demisia fostei conduceri a Bancorex. Dupa plecarea lui Vald Soare, fostul presedinte al bancii, si a echipei lui, agentia a fost lasata deoparte.
In 30 decembrie anul trecut, o decizie cruciala pentru Bancorex a aparut in Monitorul Oficial (OU nr. 67/1998). Guvernul si Banca Nationala a Romaniei au hotarat sa coloreze situatia Bancorex in roz, prin degrevarea bilantului pe 1998 de o pierdere de 4.182 miliarde lei. Conform acestui act normativ, active neperformante, in limita valorii mai sus mentionate, ar fi urmat sa fie preluate de AVAB, iar in schimbul lor, Bancorex ar fi primit un titlu de stat a carui scadenta este 31 martie 1999.
Ordonanta este in vigoare, insa Decebal Traian Remes, ministrul finantelor, care a contrasemnat-o la vremea aceea, n-o mai agreeaza acum. Printr-o adresa oficiala, Ministerul Finantelor a adus la cunostinta Bancorex acest refuz, motivat de inexistenta Agentiei de Valorificare a Activelor Bancare.
Decizia Ministerului Finantelor este conforma cu realitatea, agentia iesind in acest timp din aria de interes a guvernantilor, dar „in contradictie cu legea”, potrivit specialistilor in domeniu. Florentin Tuca, avocat la „Musat si Asociatii”, firma care a asigurat Bancorex consultanta juridica, spune: „Operatiunea de evidentiere in bilantul contabil a acestor preluari e legala, pentru ca art. 1 alin. 3 din Ordonanta de Urgenta nr. 67/1998 („Operatiunea se va evidentia in bilantul Bancii Romane de Comert Exterior la data de 31 decembrie 1998″ – se arata in ordonanta) prevede textual ca operatiunea trebuie sa se inregistreze in bilantul contabil”.
In plus, lipsa interventiei statului in bilantul Bancorex il scuteste de o cheltuiala pe care cu greu ar putea s-o achite, in conditiile in care bugetului statului ii devine tot mai greu sa asigure, la timp, platile pentru salariile bugetarilor.
Bilantul Bancorex pe 1998 va fi incheiat pana la 15 aprilie 1999, data pana la care ministrul finantelor ar mai putea fi convins sa accepte preluarea la buget a pierderilor Bancorex. Influentarea deciziei lui Remes ar mai putea veni dinspre Banca Mondiala, care asteapta de la guvernanti curatarea de pierderi a bancii. Sau de la Banca Nationala care insa pana acum n-a schitat nici un gest in acest sens, in conditiile in care inchiderea bilantului se va face sub administrarea speciala impusa de banca centrala intr-un moment critic pentru Bancorex, administrare care, daca nu va fi prelungita, isi va incheia atributiile in restructurarea bancii la sfarsitul lunii viitoare.
Banca Mondiala
reaminteste de AVAB
Uitata prin sertare, Ordonanta de Urgenta privind pregatirea bancilor pentru privatizare (altfel spus, curatarea lor de pierderi anterior procesului de vanzare) a fost repusa pe tapet de expertii Bancii Mondiale, aparitia Agentiei de Valorificare a Activelor Bancare fiind una dintre conditiile negociate cu partea romana. Cum Banca Mondiala da intotdeauna la schimb, este lesne de inteles ca guvernantii va trebui sa transpuna in fapte o intentie care s-a limitat doar la publicarea in Monitorul Oficial. In Bancorex, unde se vorbeste despre transformarea ei din „prima banca a tarii” intr-una de „cartier”, printr-o diminuare importanta a activitatii (prin renuntarea la sucursalele si filialele sale), oamenii deja isi fac planuri de viitor, in ceea ce priveste noul loc de munca.
Salariatii din departamentele juridic si de control pot opta pentru agentia care a revenit in actualitate, cel putin declarativ. Pentru ca, pana la functionarea ei, primul-ministru va trebui sa se decida asupra viitorului presedinte si nu mai putin importanta este „necesitatea elaborarii normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta nr. 51/1999, care n-au fost inca redactate”, potrivit vicepresedintelui Senatului, Ulm Spineanu.
Intre timp, senatorii isi pregatesc terenul pentru o posibila reluare a discutiilor pe tema ajutorului acordat Bancorex din banii publici. Surse parlamentare spun ca presedintele Senatului si-a dat avizul pentru inceperea analizei situatiei Bancorex.
In cazul in care conducerea Bancorex si Banca Nationala vor accepta sa colaboreze, senatorii spera ca pana la mijlocul lunii iunie sa aiba finalizat Raportul privind situatia Bancorex, acesta urmand sa stea, daca va mai fi cazul, la baza deciziei de a aloca sau nu sume suplimentare pentru Bancorex.
Finantele refuza sa ajute Bancorex
1 aprilie 1999, 12:00
Ultima modificare în 1 aprilie 1999, 15:00
Decizia de infiintare a Agentiei de Valorificare a Activelor Bancare, anuntata cu surle si trambite la sfarsitul anului trecut, a fost data uitarii, iar aplicarea ordonantei care vizeaza preluarea de catre stat a unei parti din pierderile Bancorex se loveste de refuzul ministrului finantelor. Trei momente importante pentru viitorul Bancorex s-au consumat de la sfarsitul anului trecut si pana in prezent. Primul a coincis cu decizia oficialilor romani de a infiinta Agentia de Valorificare a Active
Etichete: arhiva,
banca,
bancorex
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook