Emisiunea de titluri de stat de astăzi nu sa putut materializa, deoarece Ministerul de Finanţe a respins în totalitate ofertele de cumpărare depuse de bănci.

Finanţele nu au fost de acord cu condiţiile băncilor pe motivul nivelului randamentului considerat drept „inacceptabil”, potrivit unui comunicat de presă.

La ultimele emisiuni de titluri de stat dobânzile au fost aproape de 10%. Cea mai recentă licitaţie pentru astfel de titluri a avut loc pe 28 septembrie, ministerul a împrumutat 1,05 miliarde de lei, la un randament mediu de 9,97% pe an. Recent, pe piaţa interbancară dobânzile au crescut la 11%, motiv pentru care coordonatele din piaţă s-au modificat de aşa natură încât ministerul a fost nevoit să respingă dobânzile mari avansate de bănci.

Emisiunea datată pentru 7 octombrie avea scadenţa la 6 luni şi o valoare totală de 1,1 miliarde lei. Volumul total al cererii a fost peste 1,4 miliarde lei.

Valoarea titlurilor de stat vândute de la începutul anului se ridică la 55,46 miliarde lei, suma împrumutată fiind de peste zece ori mai mare faţă de intervalul similar din 2008, când emisiunile au totalizat 5,4 miliarde lei.