O nouă lovitură dură încasată de Rusia pe piaţa financiară internaţională!
Banca Reglementelor Internaționale a suspendat Banca Naţională a Rusiei. Ce înseamnă asta, mai exact?
După ce deja o serie de bănci din Rusia au fost excluse din sistemul SWIFT, cea mai nouă decizie de sancţionare a Federaţiei Ruse vine din partea Băncii Reglementelor Internaționale.
Aceasta servește efectiv drept banca centrală a băncilor centrale.
Joi, 10 martie, Banca Reglementelor Internaționale a decis să suspende Banca Centrală a Rusiei, decizia fiind, evident, luată în urma invaziei ce are loc în Ucraina, scriu jurnaliştii de la CNN.
“Banca pentru Reglementări Internaționale urmează sancțiunile internaționale împotriva Băncii Centrale a Rusiei, după caz, și nu va fi o cale de eludare a sancțiunilor.
Accesul Băncii Centrale a Rusiei la toate serviciile BRI, la întâlniri și la alte activități ale BRI, a fost suspendat”, a precizat, joi, un purtător de cuvânt al Băncii Reglementelor Internaționale pentru CNN.
Care este misiunea oficială a BRI?
Banca Reglementelor Internaționale a fost înființată în anul 1930. Instituţia este deținută de 63 de bănci centrale, printre care Rezerva Federală a SUA și Banca Centrală Europeană.
Potrivit site-ului oficial al BRI, misiunea acestei bănci este de a sprijini politica monetară a băncilor centrale și stabilitatea financiară prin cooperare internațională și de a “acționa ca o bancă pentru băncile centrale”.
Banii magnaţilor ruşi se mută din Europa înspre Dubai
În tot acest timp, ruşii înstăriţi încearcă să îşi protejeze banii şi să îşi transfere o parte din averile lor din Europa în Dubai.
Totul, în încercarea de a-şi proteja activele de înăsprirea sancţiunilor occidentale impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei, au declarat pentru Reuters mai multe surse financiare şi juridice.
Dubai, hub-ul financiar şi de afaceri al Golfului Persic, este de mult tip un magnet pentru bogaţii lumii, iar refuzul Emiratelor Arabe Unite de a lua o poziţie în disputa dintre aliaţii occidentali şi Moscova a semnalat ruşilor că banii lor sunt în siguranţă acolo.
În multe cazuri, ruşii înstăriţi încearcă să transfere spre Dubai fonduri care acum se află în Elveţia sau la Londra, care au impus sancţiuni oligarhilor şi organizaţiilor ruseşti, a declarat un bancher de top la o mare bancă privată din Elveţia.
„Emiratele Arabe Unite sunt un mediu favorabil, la câtva ore distanţă de zbor cu avionul şi nu are un organism de reglementare care să lucreze împreună cu organismele occidentale de reglementare”, a declarat un manager de investiţii.