Ministerul Finanţelor Publice (MFP) intenţionează să vândă, în luna octombrie, obligaţiuni şi certificate de trezorerie în sumă totală de şase miliarde de lei, după ce în septembrie s-a împrumutat cu 4,17 miliarde lei, sub valoarea programată, tot de şase miliarde de lei. Astfel, ministerul condus de Gheorghe Pogea (foto) va organiza două licitaţii pentru certificate de trezorerie cu scadenţa la şase luni şi alte două cu scadenţa la un an. Prima licitaţie de certifica
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) intenţionează să vândă, în luna octombrie, obligaţiuni şi certificate de trezorerie în sumă totală de şase miliarde de lei, după ce în septembrie s-a împrumutat cu 4,17 miliarde lei, sub valoarea programată, tot de şase miliarde de lei.
Astfel, ministerul condus de Gheorghe Pogea (foto) va organiza două licitaţii pentru certificate de trezorerie cu scadenţa la şase luni şi alte două cu scadenţa la un an.
Prima licitaţie de certificate va fi organizată în 5 octombrie, titlurile având o maturitate de şase luni şi o valoare indicativă de 1,1 miliarde lei, urmată în 12 octombrie de o emisiune similară, cu o valoare de un miliard de lei.
La 19 octombrie, Finanţele vor pune în vânzare certificate de trezorerie cu termen de un an, de un miliard de lei, iar pe 26 ale lunii va vinde certificate cu aceeaşi maturitate, tot de 1 miliard de lei.
Totodată, MFP va organiza, pe 8 octombrie, o licitaţie prin care vrea să vândă obligaţiuni de stat cu scadenţa la cinci ani, de 950 de miioane de ei, iar în cadrul operaţiunii programate pentru 22 octombrie va scoate la vânzare obigaţiuni pe trei ani, tot de 950 de milioane de lei.
Finanţele au vândut în septembrie titluri de stat în valoare de 4,17 miliarde de lei, suma atrasă fiind mai mare faţă de nivelul împrumutat în august, când MFP a vândut titluri de 2,9 miliarde de lei.
Peste 55 de miliarde de lei, împrumutate de la începutul anului
În primele opt luni ale anului, deficitul bugetar a fost finanţat prin emisiuni de titluri de stat pe piaţa internă, urmate de acordarea primelor tranşe de la Comisia Europeană, primul împrumut de la Banca Mondială (BM) şi ulterior o parte dintr-o tranşă de la FMI.
Cheltuielile cu dobânzile au crescut după primele opt luni cu 53,9%, respectiv 1,3 miliarde lei, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Potrivit Finanţelor, cheltuielile pentru acoperirea deficitului bugetar se vor reduce întrucât împrumuturile externe, inclusiv finanţările de la FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, asigură condiţii mai bune decât piaţa internă de capital.
Valoarea titlurilor de stat vândute de la începutul anului se ridică la 55,46 miliarde lei, suma împrumutată fiind de peste zece ori mai mare faţă de intervalul similar din 2008, când emisiunile au totalizat 5,4 miliarde lei. Comparativ cu suma împrumutată pe întreg anul trecut, de 12,5 miliarde lei, valoarea titlurilor emise, până în prezent, de Ministerul Finanţelor a crescut de peste patru ori.