Ministrul Decebal Remes nu se dezminte. Suspectat ca are legaturi mai speciale cu lumea alcoolistilor, ministrul nu-si paraseste cabinetul iainte de a le oferi colegilor din Finantele publice o lectie s-o tina minte. Practic, ei trebuie sa se apuce de afaceri cu alcool. Conform unei recente ordonante adoptate de cabinet, statul devine comerciant: va cumpara tot lichidul gradat de la producatori, dupa care il va revinde fabricantilor de bauturi. Pretul va include un adaos reprezentind accizele; nivelul acestora va fi stabilit i functie de cererea si oferta existente pe piata romineasca.
Avantajul? Finantele vor ramine cu accizele. si nu numai atit. Vor decide cui vind si cui nu. in principiu, vor vinde numai producatorilor cu autorizatie. Putini la numar, dupa cum o dovedesc scriptele Garzii Financiare. in prima jumatate a anului 2000, din 143 de fabricanti cu licenta i regula, erau autorizati de Finante o treime: i numar, 48. Citi dintre acestia vor intra i gratiile finantistilor, pentru ca operatiunile sa decurga rapid si fara probleme ?
Patronatele capata contracte sigure
Coleg de conventie cu domnu Remes, senatorul Varujan Vosganian atentioneaza ca noul sistem va fi producator de noi corupti. „Ordonanta nu e pe placul meu. Piata trebuie lasata sa functioneze liber, nu prin monopol”, spune senatorul. Nici Consiliul Concurentei nu agreeaza ordonanta. Dar, i temeiul unei proceduri tot de guvernanti inventata, nici nu a fost itrebat. „Eu nu vad cum o sa se aplice. E un mecanism complicat: statul va fi comerciant de alcool. Va cumpara itreaga cantitate de alcool de la producatori?”, se itreaba Viorel Munteanu, presedintele Consiliului Concurentei.
Daca finantistii vor avea mult de lucru pentru a face fata noilor responsabilitati, cistigati din aceasta afacere se pare ca vor iesi producatorii cu trecere la domnu Remes. Adica aceia care au batut palma cu ministrul pentru promovarea Ordonantei, zisi reprezentanti ai patronatelor si autointitulati „producatori cinstiti.
Ei vor avea client sigur, statul. si, desi deocamdata nu se stie exact, se pare ca vor vinde cantitati impresionante. „Vom cumpara tot alcoolul”, se lauda Decebal Remes. De la cine? De la cei care trebuie. Celorlalti, li se vor cauta si pune bete i roate. S-au mai vazut cazuri. „Ordonanta favorizeaza crearea unui cartel care stabileste preturile, ceea ce contravine principiilor de libera concurenta”, atentioneaza Viorel Munteanu. Cu alte cuvinte, un grup de producatori – cu trecere la Finantele Publice – vor face si vor desface legea pe piata.
Cine misca-n front va fi scos i afara lui. Ordonanta prevede sanctiuni drastice pentru icalcarea prevederilor ei: producerea de alcool fara autorizatie – ichisoare de la sase luni la doi ani, iar comercializarea de alcool itre firme, altfel decit prin intermediul statului – de la unu pina la trei ani de ichisoare.
Despre cit de pregatit este statul sa faca fata propriului monopol, nu trebuie imaginatie ca sa aflam. in termen de maximum 15 zile de la publicarea ordonantei i Monitorul Oficial, firmele va trebui sa predea statului, la cele mai apropiate centre de colectare, toata cantitatea de alcool pe care o au i stoc… Dar asta a fost la iceput. Acum se vorbeste ca ordonanta va fi aplicata de la 1 decembrie, altii – alias secretarul general din Ministerul Finantelor, Ioan Nicolescu – calmeaza spiritele: abia la 1 ianuarie s-ar putea icerca ceva.
Tergiversarile lasa sa se itrevada un final neasteptat: schimbarea ordonantei iainte de vreme. Sa nu uitam, i mai putin de-o luna vom avea alt Parlament, si i curind alti titulari i Palatul Victoria. De ce atita graba? Ministrul Remes nu abandoneaza ringul cu una, cu doua. Avea nevoie de sustinere i alegeri – nu comentam ce fel de sustinere – si s-a grabit sa semneze polite i alb. Cit mai avea cind. Dupa debarcare, sacii i caruta s-ar putea sa se redistribuie.
Finantistii se apuca de afaceri cu alcool
9 noiembrie 2000, 12:00
Ultima modificare în 9 noiembrie 2000, 14:00
Ministrul Decebal Remes nu se dezminte. Suspectat ca are legaturi mai speciale cu lumea alcoolistilor, ministrul nu-si paraseste cabinetul iainte de a le oferi colegilor din Finantele publice o lectie s-o tina minte. Practic, ei trebuie sa se apuce de afaceri cu alcool. Conform unei recente ordonante adoptate de cabinet, statul devine comerciant: va cumpara tot lichidul gradat de la producatori, dupa care il va revinde fabricantilor de bauturi. Pretul va include un adaos reprezentind accizele; n
Etichete: alcool,
arhiva,
index number,
indice.
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook