Firmele nou-înfiinţate vor putea accesa finanţări europene cu ajutorul unor garanţii speciale, varianta de împrumut având avantajul că se poate obţine mai ieftin decât la băncile comerciale.

Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a lansat, săptămâna trecută, un set de trei produse destinate IMM-urilor care doresc să acceseze fonduri structurale. În afara celor două tipuri de credite pe care instituţia le acordă direct potenţialilor beneficiari de fonduri UE, FNGCIMM a lansat şi un produs de garantare, care permite firmelor cu activitate în piaţă, dar şi celor nou-înfiinţate să acceseze astfel de fonduri. Mai exact, dacă IMM-ul care doreşte să acceseze fonduri europene sau credite bancare de cofinanţare a acestora nu are suficiente active pe care să le gajeze în favoarea băncii, Fondul poate face acest lucru în locul său.

Garanţia se poate acorda pentru o perioadă de până la trei ani, pentru consultanţă (plata taxei de consultanţă aferentă unui proiect pe un domeniu de activitate potenţial beneficiar de fonduri europene). Pentru investiţii (realizarea proiectelor pe domenii de activitate potenţial beneficiare de fonduri europene), garanţia se acordă în corelaţie cu durata creditului. Procentajul de garantare pentru finanţarea consultanţei este de 80%, iar comisionul perceput de fond este de 1% pe an, în cazul ambelor tipuri de garanţii emise, pentru consultanţă sau investiţii.

În cazul în care condiţiile de accesare a fondurilor europene prevăd ca aplicantul să facă dovada existenţei surselor proprii pentru finanţarea proiectului, Fondul va putea emite un document – promisiune de garantare. Prin intermediul acestuia, Fondul îşi exprimă intenţia de a garanta finanţarea ce va fi primită de IMM, după aprobarea proiectului de către autoritatea de implementare. Pentru analiza dosarelor solicitanţilor de garanţii, nu se percep comisioane.

Celelalte două produse sunt credite propriu-zise care au ca destinaţie finanţarea taxelor de consultanţă pentru realizarea proiectului viitoarei afaceri (Fin Consult) sau asigurarea propriu-zisă a cofinanţării necesare în cazul accesărilor de fonduri europene (Fin Invest). Creditele se acordă doar în lei, Fondul nedispunând de depozite proprii în valută, care să îi permită finanţarea. Nivelul dobânzilor este cuprins între 8,5% şi 11,5% pe an, în funcţie de categoria de performanţă financiară la care este încadrat solicitantul. În multe situaţii, aceste dobânzi sunt mai mici decât cele practicate de bănci în cazul creditelor pentru IMM-uri. Solicitantul trebuie să contribuie cu surse proprii de minimum 10% din valoarea proiectului de investiţii. În situaţia în care condiţiile de accesare a fondurilor europene prevăd ca aplicantul să facă dovada existenţei surselor proprii pentru finanţarea proiectului, FNGCIMM va putea emite un alt document – scrisoare de confort – prin care îşi exprimă intenţia de a finanţa IMM-ul, după aprobarea proiectului.

«La ora actuală, Fondul are o capacitate de garantare de 1,1 miliarde euro, faţă de un necesar de 14-16 miliarde euro în următorii ani»
Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor IMM

Creditul FIN CONSULT

CONSULTANŢĂ Împrumutul se adresează atât IMM-urilor mai vechi, care îndeplinesc condiţiile necesare accesării fondurilor europene, cât şi firmelor noi. Creditul are ca obiect finanţarea consultanţei acordate pentru proiecte finanţabile din fonduri europene.

CREDIT MAXIM Valoarea maximă a unui astfel de credit este de 200.000 euro (în echivalent lei). Împrumutul se acordă pe durata a maximum trei ani. Clienţii beneficiază de o perioadă de graţie la plata ratelor de până la un an.

Creditul FIN INVEST

INVESTIŢII Valoarea împrumutului este cuprinsă între 50.000 şi 1.000.000 de euro (în echivalent lei). Poate fi utilizat pentru realizarea investiţiilor, inclusiv consultanţă, pentru proiecte într-un domeniu de activitate potenţial beneficiar de fonduri europene, inclusiv pentru proiectele destinate activităţilor de cercetare-dezvoltare-inovare.

TERMEN DE GRAŢIE Perioada de rambursare diferă în funcţie de tipul investiţiei, dar poate ajunge până la 15 ani în cazul creditelor pentru achiziţionarea de clădiri şi terenuri, sau a celor pentru construcţii. Perioada de graţie, în care se plătesc doar dobânzile, poate ajunge până la 18 luni. Firmele care intră în categoria start-up beneficiază de o perioadă de graţie şi la plata dobânzii, de până la 12 luni.

Garanţii suplimentare

COFINANŢĂRI ASIGURATE Produsul de garantare este special conceput pentru beneficiarii de finanţări din fonduri europene. Permite garantarea finanţărilor acordate de instituţii financiare bancare şi nebancare pentru plata serviciilor de consultanţă aferentă unui proiect cu implementare într-un domeniu de activitate beneficiar de fonduri structurale sau pentru realizarea proiectelor pe domenii de activitate potenţial beneficiare de fonduri europene.

COSTURI Comisionul de garantare pentru cofinanţări de acest tip este redus la 1%, ca urmare a reducerii riscului prin filtrul dublu de selecţie a proiectelor (autoritatea de management şi finanţator). Procentajul de garantare poate ajunge până la 80% din valoarea finanţării.