Finlanda a început lucrările cu privire la un gard cu o lungime de 200 de kilometri la granița cu Rusia pentru a-și spori securitatea și a împiedica cetățenii ruși care vor să scape de mobilizare să intre ilegal pe teritoriul finlandez.
Finlanda a început să ia măsuri de întărire a pazei la frontiera sa estică
Așadar, gardul va avea o înălțime de trei metri, iar deasupra acestuia va fi montată sârmă ghimpată. Finlanda are cea mai lungă frontieră cu Rusia dintre toate statele europene, care are o dovadă de 1.340 de kilometri.
La momentul de față, la graniță sunt montate garduri de lemn între cele două țări, care au în principal rolul de a împiedica trecerea animalelor domestice. Lucrările au demarat, marți, 28 februarie, cu îndepărtarea copacilor dintr-o zonă împădurită, unde urmează să fie ridicat gardul, relatează postul britanic BBC.
De asemenea, pe anumite porțiuni ale structurii vor fi montate camere cu vedere pe timp de noapte, precum și megafoane. Proiectul vizează, în primă fază, instalarea unei bariere pilot pe trei kilometri la punctul de trecere a frontierei de la Imatra. În funcție de rezultatele proiectului, anul acesta vor mai fi ridicați 70 de kilometri din gard, urmând ca lucrarea să fie finalizată până în anul 2026. Bugetul proiectului este de 380 de milioane de euro.
De la declanșarea invaziei militare ruse împotriva Ucrainei, Finlanda a început să ia măsuri de întărire a pazei la frontiera sa estică. În septembrie 2022, după ce președintele Vladimir Putin a ordonat mobilizarea rezerviștilor, tot mai mulți ruși au început să fugă în Finlanda pentru a nu fi trimiși pe front.
Turcia reia discuțiile cu Suedia și Finlanda privind aderarea acestora la NATO pe 9 martie
Turcia a anunțat, luni, 27 februarie, că discuțiile de aderare la NATO cu Suedia și Finlanda vor avea loc luna viitoare, după ce au fost amânate în ianuarie în urma protestelor anti-islam de la Stockholm.
„Întâlnirea va avea loc pe 9 martie”, a anunțat ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, într-o conferință de presă.
La sfârșitul lunii ianuarie, Turcia a anulat o vizită a ministrului suedez al Apărării la Ankara, unde urma să fie abordată aderarea Suediei la NATO. Decizia a venit după ce un politician de extremă dreapta a ars o carte sfântă musulmană în apropierea ambasadei Turciei din Stockholm.
Ulterior, Recep Erdogan a declarat că Turcia nu va aproba candidatura suedeză atât timp cât arderea Coranului este permisă. La începutul lunii februarie, poliția suedeză a refuzat să acorde permisiunea pentru desfășurarea unui miting planificat care ar fi inclus arderea unui Coran, informează agenția de presă AFP.