Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a publicat vineri, 19 martie, un raport privind ţările unde oamenii sunt cei mai fericiţi. Cu toate că a trecut un an de zile de când OMS a declarat pandemia de coronavirus, ţara aflată pe locul întâi este acolo pentru al patrulea an consecutiv.
ONU: Finlanda este cea mai fericită ţară din lume
Raportul ONU a desemnat Finlanda ca fiind cea mai fericită ţară din lume, informează DPA. Pe 20 martie se celebreaza Ziua Mondială a Fericirii.
Finlanda „s-a clasat mereu pe un loc fruntaş în ceea ce priveşte măsurile de încredere reciprocă care au ajutat la protejarea vieţilor şi a comunităţilor pe perioada pandemiei”, astfel că această clasare, pentru al patrulea an consecutiv, „nu este o surpriză”, consideră experţii.
Importanţa unei femei în fruntea Guvernului
Un motiv ar putea fi că Finlanda este una dintre cele 23 de state incluse în raport care au o femeie drept prim-ministru. Acestea „au tins spre a favoriza o politică care să aibă drept obiectiv bunăstarea generală, iar din această perspectivă, sistarea transmiterii comunitare a reprezentat o alegere încă şi mai evidentă pentru ele”.
Raportul mondial asupra fericirii are la bază sondaje Gallup realizate pe perioada a trei ani referitoare la percepţia despre sine a cetăţenilor fericiţi. La nivel global, pandemia a cauzat 2 milioane de morţi în 2020, reprezentând o creştere cu aproape 4% în numărul anual de decese. Raportul menţionează totodată consecinţe economice şi din punctul de vedere al sănătăţii mintale, potrivit Agerpres.
Jeffrey D. Sachs, coeditorul raportului, din cadrul Centrului pentru Dezvoltare Sustenabilă al Universităţii Columbia: „Pandemia ne reaminteşte de ameninţările globale de mediu, de nevoia urgentă pentru cooperare şi de dificultăţile de a obţine cooperarea atât în fiecare ţară în parte, cât şi la nivel global.”
Pe ce loc se situează România în acest top?
Criteriile utilizate pentru evaluare au inclus Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor, speranţă de viaţă sănătoasă, libertatea, precum şi felul în care este percepută corupţia la nivel guvernamental şi al mediului de afaceri.
Danemarca, Elveţia, Islanda, Olanda, Norvegia, Suedia, Luxemburg şi Noua Zeelandă s-au clasat de asemenea printre primele 10 state.
Statele Unite ocupă locul al 20-lea, Rusia al 77-lea, China al 85-lea, iar India al 140-lea.
România este de-abia pe poziţia cu numărul 46, după Kazahstan şi înaintea Kuweit-ului.
La coada clasamentului care cuprinde 149 de ţări s-au aflat Rwanda, Zimbabwe şi Afganistan.