Finlanda ignoră decizia EMA și suspendă vaccinarea cu serul AstraZeneca cel puțin pentru toată luna martie.

Autoritățile de la Helsinki au anunțat că așteaptă să apară mai multe informații legate de posibilele reacții adverse, înainte de a-și schimba decizia.

Finlanda ignoră decizia EMA privind vaccinul AstraZeneca: Invocă ”principul precauției”

Finlanda, care până acum nu suspendase administrarea vaccinului AstraZeneca, a decis vineri să întrerupă utilizarea acestuia ca ”măsură de precauţie” după două cazuri suspecte de tromboză cerebrală, în pofida avizului favorabil al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), care consideră că este ”sigur şi eficient”, relatează AFP.

”În conformitate cu principiul precauţiei”, Autoritatea finlandeză de sănătate publică (THL) a decis ”suspendarea vaccinărilor în Finlanda până când există mai multe informaţii şi se poate evalua o posibilă cauzalitate”, a indicat autoritatea, într-un comunicat, precizând că vaccinarea nu va fi reluată înainte de 29 martie.

Autoritatea finlandeză a recunoscut că a luat decizia în contextul în care simptomele observate sunt ”extrem de rare” şi că ”nu există în prezent certitudinea că problemele cheagurilor de sânge sunt legate de vaccin”.

Autoritatea de reglementare europeană, EMA, a decis totuşi joi că este necesar să se continue vaccinarea cu AstraZeneca, care este ”sigur şi eficient” şi nu este legat de un risc mai mare de formare a cheagurilor de sânge, determinând multe ţări să anunţe reluarea vaccinării.

OMS, decizie similară cu cea a EMA

Cu toate acestea, agenţia europeană, cu sediul la Amsterdam, a indicat că nu este în măsură ”să excludă definitiv” o legătură între vaccinul AstraZeneca şi tulburările rare de coagulare.

Dacă Norvegia, Danemarca şi Suedia au decis joi să aştepte elemente suplimentare înainte de a relua vaccinarea cu produsul AstraZeneca, Finlanda este prima care suspendă utilizarea vaccinului după decizia EMA.

Trebuie precizat că, la rândul său, Organizația Mondială a Sănătății și-a publicat vineri propriile concluzii, care susțin că beneficiile asociate vaccinului împotiva COVID-19 produs de AstraZeneca prevalează asupra riscurilor.

Totuși, OMS recomandă statelor să monitorizeze în continuare siguranţa tuturor vaccinurilor împotriva COVID-19 iar, în cazul vaccinului produs de colaborarea britanică-suedeză, să informeze personalul sanitar asupra simptomele tuturor efectelor adverse grave care ar putea surveni.