Ucraina a cerut avioane de vânătoare Hornet din partea Finlandei, însă ministrul Apărării din această țară a precizat că este prioritar ca acestea să fie păstrate pentru siguranța țării.
Joi, Antti Kaikkonen, ministrul finlandez al Apărării, și-a exprimat reticența de a dona avioane de luptă Hornet Ucrainei, în pofida unei cereri din partea Kievului. În timpul unei conferințe de presă la Helsinki, el a declarat că prioritatea sa în calitate de ministru al Apărării al țării este să păstreze Hornet-urile pentru a asigura siguranța Finlandei.
El și-a exprimat dezaprobarea față de ideea de a dona avioanele Hornet în viitorul apropiat și a adăugat că, în opinia sa, avioanele încep să se deterioreze și vor avea o valoare redusă pe termen lung.
”Opinia mea în calitate de ministru al apărării al Finlandei este aceea că avem nevoie de aceste Hornet-uri pentru a ne securiza ţara. Privesc negativ ideea că ele vor fi donate în următorii câţiva ani. Şi dacă privim şi mai departe, înţelegerea mea este că ele încep să fie uzate şi că vor mai avea o mică valoare rămasă”, spune ministrul finlandez Antti Kaikkonen în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la Helsinki.
Finlanda oferă tancuri Leopard 2 Ucrainei
Finlanda a plasat o comandă de avioane F-35 construite în SUA în 2021 pentru a înlocui actuala sa flotă de avioane Hornet, în timp ce se pregătește să intre în NATO.
Cu toate acestea, se așteaptă ca livrarea noilor avioane să dureze între doi și trei ani. În cadrul unei conferințe de presă, Antti Kaikkonen a subliniat că, deși Finlanda nu va dona avioane de luptă Ucrainei, va furniza echipamente militare suplimentare, inclusiv trei tancuri Leopard 2 în plus față de donația anterioară.
Subiectul unei eventuale donații de avioane de luptă din partea Finlandei către Ucraina a apărut în timpul vizitei premierului finlandez Sanna Marin la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Potrivit lui Kaikkonen, Ucraina a cerut Finlandei să ia în considerare ideea de a dona o parte din avioanele sale Hornet. Anul trecut, la 24 februarie, Rusia a lansat un atac neprovocat și nejustificat asupra Ucrainei, susținând că desfășoară o „operațiune militară specială pentru a denazifica” țara vecină, protejând în același timp populația vorbitoare de limbă rusă. Kievul a declarat că, pentru ca un posibil plan de pace cu Moscova să fie luat în considerare, trupele rusești trebuie să părăsească întreaga Ucraină, inclusiv regiunile anexate anul trecut și peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.